Пуцање по руској абмасади је изједначено с терористичким актом

01-12-2013 02:51:16 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Пуцање по амбасади Русије у Дамаску је терористички акт, изјавиле су УН. Чланови Савета безбедности су подсетили на принцип неприкосновености дипломатских мисија и апеловали су на то да сви кривци буду позвани на одговорност. У званичној изјави Стејт департмента САД такође се осуђују „сви напади на лица и објекте заштићене међународним правом“.

Данас руска амбасада у Дамаску наставља да ради у уобичајеном режиму. Истина, морале су бити појачане мере безбедности. У минобацачкој ватри је погинуо један Сиријац. Деветоро људи је рањено. Међу настрадалима нема руских држављана. У четвртак (28. новембра) на територији руске амбасаде је експлодирала мина. Друга експлозија се десила у непосредној близини.

Плашећи се да влада Сирије не може да осигура потребну безбедност амбасадорима многе земље, као што су Француска, Холандија и низ арапских земаља, су још прошле године повукле своја дипломатска представништва. Влада земље чини све што је могуће како би осигурала безбедност мирних становника и дипломатских мисија, каже стручњак Института за Блиски исток Сергеј Серјогичев. Међутим, за стопостотну безбедност треба уништити групације терориста у предграђу Дамаска, сматра он:

- Треба очистити предграђа. А то је опасно по мирно становништво, зато што се терористи крију иза његових леђа. Влада Башара Асада и војници су ова средства оставили за касније. Они покушавају да делују другим методама: из заседе и тако даље, како би избегли жртве међу мирним становништвом. Ово је врло актуелно у контексту уништавања хемијског оружја, да се терористима не би пружио повод да прекоре владу за то да убија мирно становништво.

Међутим, како истичу стручњаци, сиријске власти врше успешне операције на уништавању терориста. А овакве акције су неизбежна последица овог сукоба, уверен је старији научни сарадник Центра за арапска истраживања Института за оријенталистику РАН Борис Долгов:

- Циљ је пре свега да се привуче пажња. Овде се рачуна на психолошки ефекат: треба уплашити представнике амбасаде и дати сигнал Русима да подршка мирног регулисања добија овакву „оцену“ од стране антивладиних наоружаних групација. Безусловно, рачуна се на јавно мњење.

Стручњак је истакао да су терористички акт највероватније починили радикални исламисти из антивладиних групација. Међутим, напету ситуацију је у користољубиве сврхе могла да искористи и мала група која на тај начин жели да се покаже и да привуче пажњу спонзора, уверен је Сергеј Серјогичев:

- Друго је питање ко стоји иза ове пуцњаве. Или мала групација која на томе жели да се прочује; или је то групација, коју је за то замолила друга, већа групација, а коју су замолили момци повезани с Катаром и Ер-Ријадом. Монарси Персијског залива су веома љути због тога како се ситуација одвија. Уложили су милијарде, а нема опипљивог резултата. Могуће је да је то јединица слободне сиријске војске, зато што у њој служе дезертери. Зато што човек треба да зна да рукује минобацачем, то је сложено оружје.

Руско дипломатско представништво у Сирији је већ више пута представљало објекат напада. Само ове године је два пута било подвргнуто минобацачкој ватри. 4. јуна су на територију амбасаде пала четири пројектила. Тада су рањени радници локалних органа за очување реда. 22. септембра на територији је експлодирала мина. Рањена су тројица запослених.

МАрија Баљабина,