САД затварају своју амбасаду у Ватикану?

01-12-2013 02:53:54 | | Глас Русије, фото: blogs.state.gov/ vostok.rs |


Италијанским интернетом протутњала је вест о могућем затварању америчке амбасаде у Ватикану. Ову деликатну и до краја нејасну тему у интервјуу за Глас Русије прокоментарисао је познати новинар и професор теологије Масимо Фађиоли.

- У ствари није реч о затварању амбасаде, већ о њеном пресељењу. Ради се о томе што се тренутно америчка амбасада у Ватикану налази у Риму на територији мале изоловане виле. Њу је са тачке гледишта безбедности врло тешко заштитити од могућих терористичких напада. Управо из тог разлога била је донета одлука да се пребаце офиси Амбасаде САД у Ватикану ближе америчкој дипломатској мисији у Италији.

А да ли може да се претпостави да је то везано са извесним отопљењем у односима између Ватикана и Москве после посете председника Владимира Путина?

- Сматрам да одлука о пресељењу никако није повезана са недавним састанком председника Путина са Папом Фрањом. Мени се чини да је оно предузето из тактичких разлога. Ипак, може се разматрати као неки сигнал који САД шаљу у жељи да преформулишу своје односе са Ватиканом. У том смислу што се у Америци Католичка црква претежно састоји од католика конзервативаца који нису превише позитивно расположени према политици председника Обаме. Он је по мени реаговао тако на непријатељство од стране Католичке цркве. Ипак, сматрам да би било правилно сместити Амбасаду САД у Ватикану у новој згради, али одвојено од Амбасаде САД у Италији.

Како ће се променити билатерални односи САД и Свете Столице после пресељења америчког дипломатског представништва у Ватикану? Да ли делите тачку гледишта бившег амбасадора САД у Ватикану господина Џејмса Николсона, који је окарактериса ову вест као огроман корак уназад у дипломатским односима између града-државе и Америке?

- Мислим да Николсон мало претерује. У том смислу што овај гест треба разматрати као сигнал, а у дипломатији сваки сигнал игра важну улогу и о нечему обавезно говори. Ипак, мени се то не делује као нека катастрофа. Мислим да промене у односима између Ватикана и САД треба очекивати од новог Папе. Папа Фрања је латиноамериканац, чији поглед на САД, као и код већине латиноамериканаца, веома се разликује од виђења његовог претходника Папе Бенедикта 16. и Јована Павла Другог. Актуални папа се скептичније односи према САД. Неки чак тврде да се он придржава антиамеричких погледа. Овај фактор, по мени, наредних месеци и година може да утиче, а можда већ и утиче на односе између Ватикана и САД.

Нива Миракјан,


КАТЕГОРИЈЕ