Ивановић VS Пантић: Ко ће стати на чело центра Заједнице србских општина?

29-11-2013 02:55:52 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Зашто Срби на Косову ипак нису изашли на локалне изборе са јединственим списком? Заједница србских општина неће постати исто што је постала Република Србска у БиХ. Како планирате да делујете? Како су већ више пута истицали социолози, главна питања која брину становнике севера Косова су незапосленост и разореност. Како планирате да решите ове проблеме?

Први зимски дан на Косову обећава тмурно време у погледу метеоролошких услова, али прилично ведро са тачке гледишта перспектива Заједнице србских општина, формације са за сада још не до краја јасним статусом, али ипак позване да структурно обједини све општине са већинским србским становништвом. 1. децембра биће одржан други круг локалних избора, за Србе посебно је значајно гласање у 6 општина јужније од Ибра, где се за власт боре између осталог и кандидати грађанске иницијативе Српске коју подржава Београд. И, разуме се, сва пажња је прикована за изборе у северном делу Косовске Митровице, који по логици треба да постане главни град Заједнице србских општина.

На питања Гласа Русије одговорили су кандидати за дужност градоначелника северне Митровице — Крстимир Пантић из Грађанске иницијативе Српске и Оливер Ивановић, грађанска иницијатива СДП.

Ивановић: Што се тиче разлика са мојим противкандидатом, он нема никакву политику и нисам чуо ниједан елемент програма како да Митровица изгледа лепше, осим разних политичких фраза и флоскула. Ја говорим о конкретним проблемима, роковима, говорим о одговорности. Нудим и тим који то може да спроведе.

Пантић: Мој противкандидат често има обичај да каже да морамо сагледати реалност и прихватити ту реалност. Реалност има две стране: једна страна је она коју заступају државе које су признале Косово као независну државу и на такву реалност позива и господин Ивановић, док је друга реалност, коју заступа Влада Републике Србије и наши савезници, а то је да је питање статуса Косова и Метохије још увек отворено.

Пантић: Са развојем комбината Трепча, омогућавањем да се поново покрене производња, омогућиће се велики економски напредак не само за Србе који живе на северу већ ће од тога имати користи и Албанци лојални држави Србији. Развој комбината ће утицати и на стране инвеститоре да овде отварају своје погоне. Први потпредседник Владе Александар Вучић обећао је да ће у наредном периоду интензивно радити на томе да привучи на север покрајине стране инвеститоре како би се спречио одлив становништва.

Ивановић: Сада се морамо окренути неким могућим ресурсима за запошљавање, а то је пољопривреда, прерада хране, мали занати и услуге. Ту се завршава фонд могућих радних места. Ја сам апсолутно уверен да Трепча као таква никада неће радити у оном формату и капацитету који је имала до сада, бар не у догледно време. А грађани морају да нађу радна места или ће у противном одлазити.

Тимур Блохин,


КАТЕГОРИЈЕ