Банкама ЕУ прети криза ликвидности

01-12-2013 05:10:35 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Експерти међународне мреже консалтинг компанија PricewaterhouseCoopers (PwC) предвиђају нову кризу. Овог пута, по мишљењу аналитичара, у банкама ЕУ очекује се акутни недостатак ликвидности. То може да се деси већ наредне године. Прогноза је дата у контексту пооштравања норми за капитал финансијских организација. Реч је о споразуму Базел-3 који предвиђа смањење ризика у глобалном банкарском систему.

Базел-3 се појавио после финансијске кризе 2008. године. Две године касније одобриле су га земље Велике двадесеторице. Увођење нових стандарда је почело ове године. Банке сада треба да играју по новим правилима: ако има ризика, онда само оправданог, пред кризом треба бити под пуном опремом, ако се даје извештај регулатору, онда он треба да буде транспарентан и отворен.

Коментарише директор Департмана за трговинске операције инвестиционе компаније Максвел Капитал Михаил Молодов:

- Раније је минимална висина сопственог капитала била допуштена у границама од 2%, сада када важи Базел-3, уз различите стандарде, он треба да буде увећан до 7%. Зато ће банке морати негде да траже ову ликвидност. По мени неке банке ће морати да спроводе додатну емисију за привлачење ликвидности. И такође ће морати да смањују разне премије и исплате дивиденди.

Према мишљењу експерата PricewaterhouseCoopers, управо увећање минималне висине капитала сада је постало за банке главна брига. Добро је ако финансијској организацији пође за руком да направи неопходну резерву. Тада никаквих проблема нема. Ако не пође за руком да се сигурносни појас напумпа новцем, може да се појави криза ликвидности. Прво код једне, затим код друге банке, и надаље као снежна грудва. Нешто слично већ је било пре 5 година, подсећа начелник аналитичке управе Банке БКФ Максим Осадчи:

- Криза ликвидности је непријатна и лоша ствар. 2008. године после краха америчке инвестиционе банке Lehman Brothers у САД видели смо последице... Криза ликвидности прераста у кредитну кризу, а банкарска криза и даље може да генерише економску кризу.

Према истраживањима аналитичара, десет највећих европских банака имаће потребу за око 100 милијарди евра, како би се уклопиле у нове норме Базела-3. Недостатак новца се већ осећа. Према скромним прорачунима финансијских организација ЕУ дефицит готовине сада се процењује на 200 милијарди евра. Прогноза експерата је PricewaterhouseCoopers је још страшнија: 2014. године новчана пукотина у банкарском систему може да се увећа до 300 милијарди евра.

Олег Обухов,