Украјинска опозиција говори о револуцији

02-12-2013 08:57:18 | | Глас Русије, фото: «Голос Столицы»/ vostok.rs |


Лидер националистичке партије „Слобода“, посланик парламента Олег Тјагнибок најавио је са говорнице на Мајдану почетак свенародног штрајка.

„Почињемо свенародни штрајк! Почев од овог минута остајемо на Мајдану независности“.

Лидер пократа „Трећа украјинска република“, бивши министар унутрашњих послова Јуриј Луценко је изјавио да масовне протестне акције већ прерастају у револуцију.

„Наш план је јасан: ово већ није митинг, није акција. Ово је револуција“, - рекао је Луценко.

Неколико десетина хиљада људи је скандирало „Револуција“!

Шеф фракције Свеукрајинског уједињења „Баткившчина“ у Ради Украјине Арсениј Јацењук изјавио је: „Или они нас, или ми њих. Украјина мора да дигне устанак. Донели смо одлуку да организујемо штаб на Мајдану“.

„Тражимо од западних партнера да уведу санкције против Јануковича... Јанукович више није наш председник, он мора да напусти функцију“, - рекао је Јацењук.

Лидери опозиције позивају становнике града да носе храну и топле ствари у Дом синдиката који су заузели демонстранти и слушају команде штаба на Мајдану.

У понедељак у Украјини може бити уведено ванредно стање, изјавио је извор у апарату украјинске владе.

„Озбиљно се разговара о томе шта да се предузме. На саветовању учествују министри и чланови председичке администрације. Велика је вероватноћа да у понедељак буде уведено ванредно стање. Али питање још није решено. Могуће да ће ванредно стање бити уведено само у Кијеву“, - рекао је извор.

Украјински медији, позивајући се на друштвену мрежу ОПОРА, пишу да су на аеродрому Бориспољ примећени припадници руског специјалног одреда за брзо реаговање.

„У Бориспољу су три аутобуса руског одреда „Витез“. А код председничке администрације је дошао и „Беркут““, - јавља организација.

Одред украјинске милиције „Беркут“ је растерао демонстранте испред председничке администрације. Има повређених.

Шеф фракције Свеукрајинског уједињења „Баткившчина“ Арсениј Јацењук изјавио је да опозиција није одговорна за напад на председничку администрацију и позива власт да „повуче своје провокаторе с улица“. Јацењук сматра да председник Јанукович жели по сваку цену да уведе ванредно стање у Украјини.

Демонстранти су раније већ други пут покушали да уђу у зграду председничке администрације. Милиција их је у томе спречила. Има повређених.