Амбасадор Русије: Перективе руско-пољских односа делују оптимистично

02-12-2013 09:27:17 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


У ексклузивном интервјуу за Глас Русије поводом почетка гостовања Ансамбла Руске армије Александров у Пољској, као и Немачкој, Чешкој и Словачкој, амбасадор РФ у Пољској Александар Алексејев је истакао: Пољска култура је врло тражена у Русији, руску културну веома воле Пољаци.

Ваша екселенцијо, дозволите да вам захвалимо што сте нашли време да одговорите на питања која интересују публику Гласа Русије. Сложена тема је катастрофа авиона пољског председника. Да ли је стављена тачка у истрази? Да ли је пољско друштво ставило логичну тачку у спознаји несреће?

- Захваљујем се на могућности да се обратим публици Гласа Русије. Питање о смоленској несрећи је посебно актуелно, сложено за перцепцију и пољских и руских грађана. Што се тиче истраге, она се наставља, она је много пута одлагана и сада је немогуће рећи када ће се завршити. Али ако истрага буде имала свој логични завршетак, што се тиче разматрања и присуства ове теме у менталитету пољског становништва, ово питање је много сложеније. Мислим да ће ово стање трајати доста дуго.

Можемо се сетити и другог момента који је делимично помрачио руско-пољске односе – скрнављење споменика совјетским војницима у граду Гдањску.

- То је чисто хулиганство, амбасада је дала изјаву тим поводом и мене је зачудила оштра, сложна и необично негативна реакција на ову изјаву. то говори о отме да пропаганда која се води нажалост не само у Пољској, већ и у многим другим земљама света на изопачавању историјске истине и умањењу ослободилачке улоге Црвене Армије не остаје без резултата. Мислим да из тога треба извести врло озбиљне закључке. За мене најважније није споменик. Неки хулиган је поставио неки споменик своје производње било где. За мене је важна реакција пољског друштва.

Али постоје и друге сфере билатералних односа. Колико је реализован њихов потенцијал? Како пољско друштво види перспективе економске сарадње између две земље?

- Мислим да се оне реализују отприлике 50%. Зашто 50%? Зато што делим економску срадњу на трговински део и инвестициони, много напреднији, савременији. Робна размена између Русије и Пољске сваке године расте. То је врло позитивна тенденција, треба је поздравити. Велики проблеми се појављују у погледу улагања капитала руских предузећа и фирми у пољску економију. Овде ће бити потребан много дугорочнији рад како би се превладали стереотипи који сметају Пољацима. Потпуно сам уверен да ће они бити превладани, зато што је то просто неприродан положај, али над тим ће морати да се ради.

Колико је ефикасна наша културна сарадња?

- Ако постоји у односима између Пољске и Русије сфера где се наши односи развијају хармонично и динамично, то је култура. Пољска култура је врло тражена у Русији, руску културу врло воле Пољаци. Генерације су створиле величанствени темељ на којем могу да се граде различита здања. Када се у једној од највећих сала пољске престонице одржава наступ Ансамбла Александров, сала ће бити пуна као и увек. Биће најтоплији пријем и у сали неће бити само људи који памте претходна времена, већ и много младих, који се занимају за руску културу и користе ову могућност да чују добру музику у одличном извођењу.

Тачније очигледно је да без обзира на одређене тешкоће, перспективе арадње се виде и из Москве и из Варшаве прилично оптимистички?

- Потпуно тачно! Перспективе делују оптимистички. Што се тиче тешкоћа, то је потпуно нормална појава и ако говоримо о неким тешкожама, онда само ради тога да уложимо више напора у њихово превладавање.

Сергеј Вељев,


КАТЕГОРИЈЕ