Пријем код амбасадора РФ у БиХ Александра Боцан Харченка поводом 20 година Устава РФ

02-12-2013 02:07:54 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Амбасадор Руске Федерације у БиХ, Александар Боцан Харченко је поводом 20. година од усвајања Устава Руске Федерације из 1993. године организовао пријем поводом овог јубилеја.

Амбасадор Харченко је између осталог подсетио да је први Устав Совјетског Савеза усвојен 1918. године, а да је важећи Устав Руске Федерације из 1993. године усвајан у веома тешким политичким условима.

У пријатној атмосфери на пријему код амбададора Харченка и без тешких тема амбасадор Харченко се је и нашалио те је рекао: Нећу тражити промену Устава БиХ у складу са пресудом Сејдић-Финци. (судског предмета који је вођен пред Европским судом за људска права у Стразбуру, по тужби Дерве Сејдића и Јакоба Финција који су као припадници националних мањина били онемогућени да буду бирани у Предсједништво БиХ и Дом народа БиХ, а по којој одлуци Суда у Стразбуру Устав БиХ треба бити промењен)

- Говорићу о Уставу Русије. Ми смо се овде скупили због двадесте годишњице усвајања Устава Руске Федерације. Устав је усвојен 12. децембра али ми смо одлучили да се нађемо поводом ове годишњице данас. Читава историја уставног поретка Русије је веома интересантна и није дуга. Први Устав у пуној форми је усвојен у Русији, односно у тадашњем Совјетском Савезу 1918. године. После овога усвајају се још три Устава, те овај нови Устав Руске Федерације. И за време монархије, како ви кажете Руске Империје, је било више озбиљних покушаја у смислу развоја парламентаризма и више покушаја у смислу преуређења монархије. Чак је и руски цар, Алекандар Други, човек који је тражио реформе и промене, припремио први Устав Русије, односно Уставне монархије, али његова реализација се није десила јер је извршен атентат на њега. Нећу се упуштати у дубље разматрање јер ово није скуп за научну расправу. У сваком случају у току уставног процеса Совјетског Савеза био је видљив снажан развој демократизације и развој парламентаризма и људских права. Што се тиче модерног устава РФ, прво да кажем да он узима у обзир најбољу традицију Русије у сваком сегменту, а донесен је 1993. године у најтежим политичким околностима и сукобима између опозиције и тадашњег председника Јељцина. Сада је он један снажни највиши правни докумет који одређује темеље Руске Федерације, штити суверенитет и национални интерес Русије. Устав је у потпуности у складу са међународним, европским правним нормама и највишим стандардима. Наравно, на основу Устава је одређена и спољна политика Русије.

Осврнуо бих се и на "Дејтонски устав" БиХ и напоменуо бих једну интересантну чињеницу, односно наши стручњаци, који су припремали Устав РФ били су чланови делегације у Дејтону и он су такође радили на изради садашњег Устава БиХ. Полазим од тога де је све набоље уграђено и у Устав БиХ у смислу доприноса стручњака који су радили на њему. Хвала свим пријатељима.


Од свог усвајања 1993. године Устав Руске Федерације је претрпео низ промена, односно амандмана. 2008. године унети су најзначајнији амандмани, а то је рок мандата председника државе који је продужен са четири на шест година и рок мандата посланика Државне Думе са четири на пет..У последње време многи политичари су се изјашњавали за ревизију уставних принципа који су прописани Уставом, али је председник Владимир Путин више пута рекао да неће допустити необразложене промене Устава.

Вања Савићевић,

http://serbian.ruvr.ru/2013_12_02/Prijem-kod-ambasadora-RF-u-BiH-Aleksandra-Bocan-Harchenka-povodom-20-godina-Ustava-RF/