Русија ће одустати од нелегалних прихода странаца

02-12-2013 02:24:35 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/albertopveiga/cc-by/ vostok |


Страни мафијаши више неће моћи лепо да живе у Русији. Министарство правде РФ објавило је нацрт закона који омогућава конфискацију имовине страних терориста, корупционера и поглавара мафије на територији Руске Федерације. Иницијатива Министарства правде укључује земљу у међународни систем борбе против правња криминалних прихода.

Станови, виле, јахте, драгоцености — једном речи читава имовина осуђеног у иностранству корупционера или терористе, пронађена на руској територији, биће конфискована. Бакарски рачуни замрзнути. Средства се враћају онима који су пострадали од деловања криминалаца, објашњава доцент Руске академије привреде и државне службе при Председнику РФ Кира Сазонова.

- Конфискација имовине се врши у случају да постоји одговарајућа одлука страног суда. Тачније ако је криминалцима већ изречена пресуда на територији друге државе. Да, могу да се појаве тешкоће, везане за колизије у кривичном законодавству разних земаља. У том случају ако буде неких неслагања, могуће је да ће бити потребно склапање билатералних споразума. Таквих као и по питањима екстрадиције. Проблеми радикалног карактера ће се решавати уколико се појаве.

Нацрт закона уклапа Русију у међународни систем борбе против прања илегалних прихода. Принципијалну одлуку о помоћи међународним напорима на том попришту Русија је донела пре неколико година. Дошло је време конкретних корака, истиче правник Кира Сазонова.

- Руска Федерација је већ скоро 10 година члан Групе за разраду финансијских мера за прање новца (ФАТФ). Осим тога, Русија је члан групе Егмонт за супротставање прању новца, у суштини то је неки пандан Интерпола у свери борбе против нелегалних финансија. Шта више, законодавци помињу повратак казнене мере као што је конфискација у руски Кривични законик. При томе треба узети у обзир личну имовину не само криминалца, већ и његове породице, каже дописни члан Савеза за спољну и одбрамбену политику Александар Михајлов.

Најчешће се дешава да човек кога су осудили нема ништа, ни стан, ни кола. А његова жена на рачунима има огроман новац који се не може одузети, пошто припада њој. Овде треба увести извесну колективну одговорност. Зато што сви циљеви корупционара и криминалаца упућени су на осигурање суперпрофита. И када ми њега шаљемо неколико година у затвор, и при томе он не конфискује штету, не ради принцип неопозивости кажњавања.

Најшире се конфискација имовине користи у Италији против ”кумова” мафије — руководилаца криминалних удружења и у Кини против корупционара. У Француској она може да се примени само за злочине против човечности, као и за незакониту производњу и увоз наркотика. У Белорусији и Таџикистану она може да се одреди само за посебно тешка кривична дела извршена из себичних побуда. У Судану конфискација је предвиђена само за кривична дела рпотив уставног уређења, суверенитета и територијалног интегритета државе. У већини држава конфискација имовине се допушта, али се ограничава размером нанете штете у току криминалне делатности.

Наталија Коваљенко,