Депресија „патуљастих русофоба“

03-12-2013 10:56:49 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Самиту и Виљнусу је открио занимљиву законитост: што горе стоје ствари у економији земље, то се упечатљивије испољава русофобија њених лидера. Стиче се утисак да сваки лидер земље са патуљастом економијом, угњетеном економском и демографском кризом, покушава да компензује своју политичку неозбиљност помоћу учешћа у политичким пројектима усмереним против Русије.

За лидере ослепљене сопственом русофобијом сваки разговор о економских аспектима асоцијације је еквивалент светогрђа и увреде основних европских вредности. Председник Литваније која председава ЕУ Даља Грибаускајте изјавила је да никаквих договора са Украјином неће бити, тачније Украјина мора да пристане да сноси све економске губитке за право асоцијације са ЕУ. Председник Пољске је алудирао Јануковичу на то да је Пољска такође пострадала од губитака тржишта бившег СССР приликом ступања у ЕУ, значи Украјина нема право да тражи компензацију губитака. Пољски лидер прибегава лукавости. Као прво, Пољска је постала члан ЕУ, а за Украјину овај статус није предвиђен ни у даљој перспективи. Најважније лукавство се састоји у томе што модел Пољске тешко да може да се сматра достојним примером за подражавање. Земља која испручује богатим европским суседима санитарну технику и пераче посуђа, земља у којој је банкротирао пензиони систем, а ниво незапослености међу омладином премашује 25%, нема морално право да испута као ментор Украјине.

Председник Румуније Трајан Бесеску изјавио је да је стекао утисак да је Јанукович дошао у Виљнус да се цењка, чиме је врло разочарао румунског лидера. Наравно, Бесеску не може да схвати како Брисел може макар у нечему да се не послуша, или Вашингтон, јер он је сву своју политичку каријеру изградио на беспрекорном испуњавању захтева својих западних домаћина и представника ММФ. Румунски бирачи до сад не могу да му опросте смањење плата од 25%, али зато ММФ га сматра поузданим партнером.

Посебну пажњу завређује изјава председника Европског савета Хермана ван Ромпеја. Ми смо више пута понављали да дејства РФ у погледу земља Источног партнерства не одговарају томе како се граде међународни односи у 21. веку, рекао је Херман ван Ромпеј на конференцији за штампу у Виљнусу. ЕУ ће наставити да инсистира на томе да сва дејства РФ усмерена на утицај на избор земаља Источног партнерства биће кршење принципа ОЕБС-а, дода је председник Европског Савета. Фактички, европски чиновник инсистира на томе да Русија сама плати све трошкове које буде сносила Украјина у процесу уласка у очигледно антируски пројекат Источно партнерство. Очигледно је да РФ неће испуњавати ове захтеве и да ће штитити своје интересе. Ове изјаве европских чиновника показују да ЕУ више нема новца да купи лојалност својих савезника и очигледан су доказ да никакве начине да делује на Русију ЕУ нема. Зато што је Русија члан СТО, ЕУ не може да примени економске сакнције против РФ, а политички притисак од стране европских русофоба Москва је научила једноставно да игнорише. Двадесет година европски гуруи тржишне економије доказивали су Русији да ко има више новца тај има више права и да је економска уцена основни елемент савремене дипломатије. Самит у Виљнусу је очигледно доказао да је ученик превазишао учитеља. Очигледни неуспех Источног партнерства је изазвао праву депресију код европских русофоба, мада у актуалном политичком контексту они очигледно нису достојни никаквог саучешћа.

Валентин Миндрешеску,