Министар спољних послова Либије: Држимо до односа са Русијом

03-12-2013 01:14:30 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Ових дана руски амбасадор Иван Молотков је изјавио да ће се до краја године у Либију упутити „претходница“ која ће се позабавити питањима повратка руске амбасаде. Дипломате су напустиле Триполи у октобру, када су у либијској престоници били сукоби наоружаних групација.

У ексклузивном интервјуу за Глас Русије либијски министар спољних послова Мухамед Абдел-Азиз изразио је наду да ће руска амбасада обновити рад у Триполију што скорије:

- Одлука о одласку руске амбасаде из Триполија била је донета у октобру и то је била одлука руског амбасадора. Ми смо у име либијске владе одмах изразили спремност да осигурамо безбедност руским дипломатама, појачамо обезбеђење и превеземо сараднике у један од добро чуваних хотела. То је било предвиђено као привремена мера – до тог тренутка док се ситуација не смири. Ипак Његова екселенција амбасадор Русије изразио је жељу да оде заједно са својим сарадницима у Тунис.

Сада водимо интензивне консултације о повратку амбасаде у Либију. Било нам је саопштено да је већ донета одлука о повратку, само не у зграду амбасаде, већ у један од чуваних хотела.

Ми смо потпуно спремни за повратак руске амбасаде у Либију. Држимо до односа са Русијом. То што се десило не треба да утиче на ове односе.

Осећа се да желите повратак амбасаде Русије. Зашто?

- Зато што сукоби између неких наоружаних либијских групација који су били повод за одлазак амбасаде нису били индикативни. Ситуација се одавно смирила. Треба развијати односе између Либије и Русије.

За време моје септембарске посете говорио сам лично са министром иностраних послова Лавровом и са другима о многим могућностима. Говорили смо између осталог о војно-техничкој сарадњи, о припреми кадрова, о куповини наоружања. Либија жели да јача односе са Русијом. Тада смо осетили да са руске стране постоји иста тежња.

У септембру за време ваше посете Москви рекли сте да ускоро два руска грађанина који се налазе од 2011. у либијском затвору вратиће се у домовину.

- Ми за сада нисмо склопили споразуме о предаји осуђених лица за издржавање казне у домовини. Либија испољава потпуну спремност за преговоре са Русијом о споразуму који ће дати могућност затвореницима да се врате у домовину. Надамо се да ћемо обновити ове преговоре одмах чим се руска амбасада врати у Триполи.

Како оцењујете напоре Русије да се сазове мировна конфренција за регулисање конфликта у Сирији?

Могу да се изјасним не само као министар иностраних послова Либије, већ и у име Арапске лиге: до марта 2014. године Либија је председник у Савету министара ове арапске организације. Поздрављамо идеју сазивања конференције у Женеви о Сирији. За то смо да решавање конфликта у Сирији буде мирно и политичко.

Друга је ствар што је за сада нејасно да ли ће ова конференција у Женеви дати потребне резултате. Али ако Русија и министар Лавров сматрају да је потребно да одрже додатне консултације са нама и са Арапском лигом на ову тему, ми смо спремни.

Јелена Супоњина,


КАТЕГОРИЈЕ