Јужноафричка Република остала без Нелсона Манделе

07-12-2013 12:28:19 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Умро је први црни председник Јужноафричке Републике Нелсон Мандела. Иако је пре 14 година поднео оставку на место председника ЈАР, Мандела је и даље сматран "савешћу нације." Ветеран афричке политике је практично до краја свог живота водио прилично активан начин живота.

Мандела је умро од запаљења плућа. Неки сматрају да је болест била директна последица туберкулозе, коју је добио током 27-годишњег притвора на острву Робен, код рта Добре Наде. Ако се саберу све казне затвора Менделе, добија се скоро 31 година: ни један савремени председник у својој биографији нема завршене тако дуге "затворске универзитете."

Он је био на челу Афричког националног конгреса (АНК), предводећи његово војно крило "Умконто ва Сизве" (Копље нације). Од 1964 године служио је доживотну казну затвора због рада на рушењу апартхејда на острву Робен. Био је ослобођен тек 1990. На суду, Мандела је изјавио да му се суди због покушаја да изгради демократско друштво у Јужној Африци, где би све расе и нације живеле у миру и слози. Не може се рећи да је у ЈАР тај циљ и остварен. Ипак, са апартхејдом је, макар, готово.

Данас у Африци нема политичара калибра Нелсона Манделе, сматра директор Центра за афричке студије Института опште историје РАН Аполон Давидсон:

- Нелсон Мандела, као и Махатма Ганди,био је противник ратова и залагао се за национално помирење. Успео је да направи готово немогућу ствар - да спречи крвопролиће. На прелазу из 80-их у 90-е, пре 25 година, Јужна Африка, како је изгледало готово свим политичким аналитичарима у свету, стајала је на ивици ужасног грађанског рата између црнаца и белаца. Што се није десило. Чак није дошло ни до озбиљних нереда. У ЈАР није пала крв.

Године 1993, Мандела је добио Нобелову награду за мир, а од 1994 до 1999 налазио се на челу ЈАР.

Једно време, Мендела је предводио и Покрет несврстаних. Своје правно образовање је добио у затвору, ванредно студирајући права на више универзитета у исто време. Почасни је члан 50 светских универзитета. У многим градовима света му је подигнут споменик (међу којима је и статуа у центру Лондона). Улице, тргови, стадиони и школе широм света носе његово име. Он није припадао обичној породици: Мандела је био најстарији син вође племена Темпу. Ипак, то му није давало никакве посебне привилегије, којима се у ЈАР користила само бела мањина.

Нелсон Мендела је утицао не само на животе афричког становништва, већ на свет у целини, сматра аналитичар Института за афричке студије РАН Анатолиј Саватејев.

- Нелсон Мандела данас - један је од најзначајнијих политичких личности. Његов значај произилази не само из политичке улоге коју је имао у животу Јужноафричке Републике. Њега су красили одређени етички принципи. Он је вратио етику у односе између раса и различитих друштвених група.

Не може се рећи да цела ЈАР плаче за Манделом. За многе белце су он и цела група АНК обични терористи. Мешутим, за црначку већину, Нелсон Мандела је скоро бог, морална смерница и ослободиоц из ропства.

Манделин приватни живот није био нимало ружичаст. Његова прва жена Евелин умрла је 2004. Друга супруга Вини је била осуђена 1991 године на шест година затвора због саучесништва у убиству. Његов најстарији син Макгахо је умро од сиде у 2005. Млађи син Тембекиле је погинуо у саобраћајној несрећи. Исту судбину је доживела и његова праунука 2010. Иза Менделе су остале три кћерке. Последњи, трећи пут, Мендела се оженио са Грејс Машел, удовицом мозамбичког лидера Самора Машела.

Андреј Федјашин,