«Јобик»: ЕУ иде у правцу потпуног распада

07-12-2013 12:46:39 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Партија за бољу Мађарску („Јобик“) (мађ. Jobbik Magyarorszgrt Mozgalom) је мађарска националистичка странка. У називу партије се користи игра речи: реч „јобик“ (jobbik) у мађарском језику има два значења „најбољи“ и „десни“.Странка се дефнише као радикална и национално-конзервативна. Незвисни посматрачи партију „Јобик“ класификују као крајње десничарску. Странка активно користи антиромску, антисемитску и антиимигрантску реторику. Представник „Јобика“ Мартон Дјондјоши је дао интервју за „Глас Русије“.

По подацима најновије друштвене анкете Института Гелапа подршка Европској унији је достигла минимум, позитивну оцену јој даје мање од 30% Европљана. Шта мислите, да ли ће овај показатељ и даље опадати?

- Сигурно. Чини ми се да је подршка која се пружа Европској унији напукла и то није за чуђење. Јер, буквално сви пројекти ЕУ су доживели неуспех. Међу њима је европска валута евро чији курс непрестано варира. Европу је задесила финансијска и економска криза, а Шенгенска зона која је представљала једно од највећих постигнућа на путу ка стварању Европе без граница је, судећи по свему, такође доживела неуспех. Због различитих миграционих појава неке земље кажу да би требало обуставити деловање Шенгенске зоне. У суштини, видимо да главни пројекти које је Европска унија представљала као главне циљеве, доживљавају крах и доводе у сумњу легитимитет Европске уније.

Национални фронт Марин Ле Пен и Народна странка за слободу на челу с Гертом Вилдерсом су склопили савез пред изборе у ЕП. Да ли партија Јобик намерава да се придружи овом савезу?

- Колико нам је познато, Герт Вилдерс и Марин Ле Пен не намеравају да се зближе с Јобиком. Партија Јобик сматра да сви покрети и партије који имају критички став према Европској унији и процесима који се у њој тренутно одвијају, треба да се удруже. Наши погледи се вероватно у многоме не слажу, очигледно је да у свакој земљи радикални покрет има специфичан програм. То је природно, јер свака земља треба да пронађе решење за сопствене проблеме. На пример, у Француској и Холандији се поставља проблем миграције. У Мађарској нема таквог проблема, али истовремено ми имамо ромски проблем, проблем интеграције Рома у друштво. Без обзира на то, сви имамо један заједнички циљ и мислим да би се у питању критичког приступа ЕУ могла створити заједничка платформа, у томе се трудимо да сарађујемо са свим европским организацијама.

Недавно је Жозе Мануел Барозу рекао да ће за неколико година савезничка европа постати стварност алудирајући на то да ће Европска унија имати централну владу. Да ли то значи да чиновници ЕУ већ стварају Сједињене Европске Државе?

- То су пусти снови. Европске бирократе би желеле да учврсте своје позиције и зато су заинтересоване за централизацију. Међутим, ми сад постајемо сведоци директно супротног процеса дезинтеграције. Ако идуће године критички настројене партије буду заступљене у до сад невиђеним размерама у Европском парламенту и ако се у Великој Британији одржи референдум после којег ће она иступити из ЕУ – биће јасно да се Европска унија не креће у правцу потпуне интеграције и федерализма, већ ка потпуном распаду. Велику Британију ће следити и друге земље. Мађарска се не може назвати земљом у којој владају проевропска расположења, пре ће бити да је обрнуто.

Како Ви оцењујете догађаја у Украјини?

- Сведоци смо велике политичке борбе у Украјини. Видимо како све јача Русија која се стабилно развија показује свој утицај у регионима које сматра сфером својих интереса. Зато и Украјина, а природно и Европска унија чине све како би прошириле свој утицај у овом региону. И Украјина је постала поље за такво показивање снаге. За то што се променио однос Јануковича према ЕУ крива је само сама Европска унија која је учинила све да украјинска политичка елита осети одвратност према њој. Није чудо што Украјина на виљнуском самиту није потписала споразум о придруживању.

По изјавама европских чиновника они се плаше да ће евроскептици добити преко 30% у новом Европском парламенту. Да ли се може претпоставити да ће предстојећа седница бити најевроскептичнијег карактера?

- Мислим да за то постоје све шансе. У сваком случају, евроскептицизам је обузео целу Европу и врло је вероватно да ће у мају 2014. године после избора за Европски парламент све странке европских скептика у њему бити заступљене као што никад раније нису биле. Мислим да ћемо постати сведоци најевроскептичнијих избора за Европски парламент у последње време. И то је тек почетак. Чини ми се да ће ова тенденција јачати у Европи.

Мартон Дјондоши,


КАТЕГОРИЈЕ