У Русији се појавило ново острво

08-12-2013 11:59:48 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Територија Русије - већ огромна – увећала се за још једно острво. Оно је откривено у близини обале Јакутије (источни Сибир). Комад копна од неколико стотина квадратних метара, током прелета, случајно су приметили пилоти хеликоптера Ми-26 у Лаптевском мору, на Арктику.

Присећа се командант посаде која је открила непознато копно, Александар Матвејев:

- Дао сам команду свом навигатору да постави знак на JPS. Што је он и урадио. И касније,приликом следећег лета, приметили смо ову тачку, пролетели поред и намерно је тражили, како се показало, са разлогом. Острво заиста постоји.

Судећи по проценама географа, острво, откривено у близини обале Јакутије, могло се појавити пре пола века. Имајући у виду високу активност геолошких процеса, заједно са уништењем Земље, могућ је и обратни процес, сматрају стручњаци. Резултат - ново острво близу обале Русије. Судећи по старим мапама, раније се у овој области могло налазити острво, каже директор државног резервата природе "Уст-Ленски" Александар Гуков:

- Постоје чињенице. У овој области су постојала острва: Семионовски, Василевски, Фигурина, Меркурија, Диомеда. Они су обележени на картама Велике Северне експедиције (1733-1743 гг.), на картама Петра Анжуа (руски адмирал, истраживао северну обалу Сибира 1820 г.) и другим картама. Данас су острва нестала.

Новом острву у Лаптевском мору су хтели да дају топло јужно име - Баунти. Поново откривени комад земље по облику подсећа на острво из познате рекламе. За почетак, одлучено је да се сазна ко је први открио ново острво, прича историчар и географ Сергеј Рижи.

- Када смо почели да тражимо ко га је први угледао, сви су почели да говоре: "Ја! Ја! Ја!“. Зато смо одлучили да острву дамо име Јаја.

Захваљујући овом открићу, површина Русије је увећана за 500 квадратних метара. Русија, наравно, има много земље. Ипак, земље никад довољно. Посебно оне богате угљоводоницима на арктичком Северу.

Наталија Порторацкаја,