Тотално праћење САД: код Орвела је био «1984», код Обаме, изгледа, биће «2014».

09-12-2013 09:47:49 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/TyMotion/сс-by-sa 3.0/ vost |


Ове недеље се сазнало да су проблеми председника Барака Обаме у вези са раскринкавањима Едварда Сноудена само кап у мору онога, шта он мора да преживи. Лист Вашингтон пост је објавио следећи блок докумената: сазнало се да свакодневно АНБ САД контролише везе и одређује налажење 5 милијарди (!) корисника по читавом свету.

У Лондону Алан Расбриџер, главни уредник листа Гардиан, који је први почео публикацију из досијеа Сноудена, саопштио је да је за сада оглашен само 1 одсто докумената. Дакле, Барак има да се срамоти још за 99 одсто. Неће он остати на миру 2014. године.

Међутим, има и горих вести. Сазнало се да УН почињу сопствену истрагу предмета АНБ. У САД-у је подржао новинаре Гардиан, које буквално прогањају и у Лондону, и у Вашингтону, отац истражног новинарства, посматрач Вашингтон пост Карл Бернштајн, тај исти, који је заједно с Бобом Вудвордом покренуо Вотрегејтски скандал из времена Никсона 1970-х година. Ричард Никсон је тада поднео оставку, јер му је претио импичмент.

5 милијарди људи, које свакодневно прати АНБ, то је нешто невиђено. Такви размери би сигурно потресли чак и аутора најпознатијег романа-антиутопије 1984, Британца Џорџа Орвела. Да је био жив, он би сигурно написао наставак као нову антиутопију 2014. У сваком случају, такви планетарни размери шпијунаже нису сањали ни Трећи Рајх, ни штази, ни КГБ.

У Лондону су се ове недеље такође десили догађаји, који као да су узети из орвеловог дела. Главног уредника Гардиан Алана Расбриџера су позвали у специјални комитет дома општина ради саслушања и сазнања у буквалном смислу речи степена његове лојалности према Сједињеној краљевини.

Један од посланика-конзерватора је оптужио Расбриџера за то, што он не воли своју земљу. На то је уредник Гардиан одговорио:

- Ми смо родољуби. Између осталог, родољупски смо расположени према природи наше демократије, природи слободне штампе и чињеници да свако у овој земљи може да разматра и саопштава о таквим стварима (масовном праћењу грађана).

Шпијуни, свакако, морају да шпијунирају, - додао је Расбриџер. Међутим, никако се не сме дозволити да се успостављају сопствена правила и сопствени закони шпијунаже и на тој основи прате милиони људи.

Ниједан материјал, који смо већ објавили у листу или ће он бити објављен, ни у којој мери не угрожава националну безбедност САД, или Британије, - рекао је посматрач листа Гардиан Глен Гринвалд. Управо је он први почео да објављује раскринкавајуће податке Сноудена.

- Детаљно смо проверавали и проценивали сваки редак и сваку запету сваког документа, који смо објављивали или планирамо да објавимо. Ниједан редак, ни запета ни у ком чланку никако не угрожавају националну безбедност било кога. Не откривамо државне тајне. Информишемо људе шта ради њихова влада, што је за демократско друштво потпуно природно.

Специјљалну истрагу за УН почео је референт Организације за људска права и тероризам Бен Емерсон. Он намерава да одреди, у којој су мери САД и Британија кршиле норме УН при успостављању глобалног праћења грађана и лидера 35 држава. Реферат и препоруке УН ће бити готове до јесени 2014. године.

Емерсон је познат својим раскринкавајућим рефератима о тајним затворима ЦИА у Европи, концентрационом логору Пентагона у Гвантанаму, примени беспилотних пројектила ради уништавања терориста. Ти реферати нису имали одговарајући ефекат, јер су састављени строго правним језиком. Да је Емерсон био више писац, а мање правник, његови радови би били слични експлозијама. Можда ће нови реферат бити такав.

Андреј Федјашин,