Опозиција не да Украјини повратак нормалном животу

09-12-2013 09:52:46 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Опозиција не да Украјини да се врати на нормалан живот. У недељу је на тргу Мајдан одржан наредни митинг, након којег су вође опозиције позвали да се блокира владин кварт. На излазак на Трг независности Украјинце позивају и европски политичари, који као да су заборавили један од основних принципа демократије – немешање у унутрашње послове суверене државе.

Вође опозиције су на улице украјинског главног града извели нешто изнад 50 000 људи. Претходно је било речи да ће се скупити око једног милиона људи. Није успело. Опозиција би можда почела да губи дах, да није европских политичара, који у последње време често залазе на Мајдан. Трг Независности већ су посетили министар иностраних послова Немачке Гидо Вестервеле, шефови шведске и пољске дипломатије, као и бивши председник Грузије Михаил Сакашвили. Они су привремено ставили у заборав један од основних принципа демократије – немешање у унутрашње ствари суверене државе, и позивају „тријаду“ украјинске опозиције (Јацењук-Кличко-Тјагнибок) да иду до краја. Ови са своје стране позивају манифестанте да блокирају владин кварт и администрацију председника. Премијер Украјине Николај Азаров је више пута нудио опозицији да се отпочне конструктиван дијалог. Јер да би се живот вратио у нормалан колосек, потребно је да у Кијеву функционишу административне зграде. Међутим опозиција одбацује преговоре и позива присталице да потпуно паралишу срце украјинске престонице.

Чланови опозиције и политичари Старог света теже свако према свом циљу: једни желе власт, други – неосвојено од стране европљана украјинско тржиште. И страдају од тога обични Украјинци, који још не одлазе са Трга Независности, иако су већ сасвим заборавили зашто су тамо дошли. Јер чак назив „Евромајдан“ већ губи своју актуелност, сматра вођа покрета „Украјински избор“ Виктор Медведчук.

- Догађаји, који се дешавају данас, немају везе са европском интеграцијом, њеним одбацивањем од стране власти. Људи, који су се окупили на тргу Мајдан, у почетку су протестовали и негодовали због тога, што је Украјина променила курс и овај курс данас није на линији потписивања Споразума о придруживању са ЕУ и Уговора о зони слободне трговине. После, након акција радника снага безбедности, у ноћ на 30. новембар, све се променило, а назив су заборавили да промене. То, што се дешава данас, понајмање је везано са тиме, да Украјина није потписала Споразум о придруживању.

Наравно да и Вашингтон није могао да остане по страни од догађања у Кијеву. САД су одлучиле да подстичу револуционарна расположења у украјинској престоници својим обећањем локалном становништву, да ће настојати на укидању виза између Украјине и Европске уније.

Ксенија Мељникова,