Тајланд остао без парламента и министарског кабинета

10-12-2013 09:01:59 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Бангкоку се настављају масовне протестне акције. Покушавајући да нормализује ситуацију, премијер Јинглак Чинават је распустила парламент и објавила одржавање превремених избора. Ипак опозиција није задовољна овом одуком и инсистира на формирању Народног савета, који би управљао државом.

Парламент Тајланда превремено је распуштен. Указ о његовом распуштању потписала је премијер Јинглак Чинават. Повод за ову одлуку биле су масовне акције протеста које трају у Банкоку већ више од месец дана. Ситуацију коментарише експерт Института за оријенталистику Јелена Фомичова.

- Премијер је распустила парламент, и на тај начин кабинет министара је такође дао оставку. Тако је предвиђено уставом. Сада у складу са уставом потребно је спровести нове изборе за праламент за 60 дана. Тачније премијер је испунила захтеве опозиције о остави ње саме и њене владе. Али опозиција сада захтева да се сазове Народни савет и да се формира народна влада коју би именовао краљ. То су потпуно антиуставни захтеви, зато што основни закон такве мере не предвиђа.

Опозицији перспектива превремених парламентарних избора не одговара, пошто ће на њима вероватно поново победити присталице Јинглак Чинават. При томе опозиција сматра да реална власт припада брату премијера Таксину Чинавату. Он је сам би она челу Тајланда пре неколико година. Ипак бо је смењен и у одсуству осуђен на казну затвора због корупције. И мада се он сада налази у изгнању, многи су сигурни да и даље управља земљом. У том смислу ситуација делује безизлазном: после нових избора уследиће нови протести. Овај зачарани круг може да раскине само краљ Тајланда, тврди генерални директор Руског савета за међународне послове Андреј Кортунов.

- Једина фигура која предстљвља земљу у целини, чува ауторитет у свим круговима друштва, остаје краљ. При томе он има право не само да именује руководиоце, већ и да у случају потребе реформише политички систем. Са моје тачке гледишта, ако се ситуација не промени, пре или касније краљ, без обзира на своју нежељу да се меша у политички процес, ипак ће морати да се активизира и да предузме неку одлуку.

Присталице породице Чинават и странке за Тајлан зову црвенокошуљашима. Значајни део њихових бирача чине сељаци. Њихови противници – присталице Народне алијансе за демократију – жутокошуљаши, углавном су грађани. Према традицији последњих година, када власт прелази од једне групе другој, њени опоненти излазе на улицу. Најмасовније нереде црвенокошуљаши су приредили на пролеће 2010. године. Тада у сукобима са полицијом десетине су погинуле, на стотине је било рањено.

Артем Кобзев,