Руски научници знају како да се ефикасно лечи хепатитис Ц

10-12-2013 09:10:39 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Подмукла болест коју лекари називају „нежним убицом“ коначно може да буде побеђена. Руски проналазачи иновационих лекова представили су нови препарат у талбетама против вирусног хепатитиса Ц. Он лечи до 85% случајева обољења и при томе нема нус-ефекте. До данас такав резултат није давала чак ни најјача комбинована терапија.

Носиоци вируса хепатитиса Ц низ година могу да не сумњају да су инфицирани. Нежни убица нема клиничке симптоме приликом заразе. А касније се испољава као цироза јетре или карцином. Стандардне схеме лечења су са ињјекцијама препарата интерферона и по ефективности не премашују 50-70%. Осим тога, оне нису нешкодљиве, пошто дају нусефекте.

Руски проналазачи иновационих лекова представили су препарат нове генерације – нарлапревир, који лечи до 85% случајева хапатитиса Ц и уз то скоро да не изазива нуспојаве. Његова важна предност је директно антивиротичко дејство: препарат блокира унутарћелијско размножавање вируса. Па и форма је у талбетама уместо ињјекција, што болесници лакше подносе. Нарлапревир је намењен за пријем једном дневно и не ствара интоксикацију.

Приликом клиничких истраживања примена нарлапревира и комбинације са стандардном терапијом доводила је до брзог пада нивоа вируса хепатитиса Ц у крви већине пацијената.

Почетком новембра препарат је био представљен међународном експертском савету на 64. годшњем конгресу Америчке асоцијације за проучавање болести јетре у Вашингтону, који је окупио хепатологе и инфектологе из читавог света. Како сматрају екесперти из Европе, Русије и САД, у низу земаља нарлапревир заузима кључно место међу препаратима директног дејства на лечење хепатитиса Ц.

Препарат ће изаћи на тржиште 2017. године.

Олга Соболевска,