Ловорике добио «Лавр»

10-12-2013 09:23:53 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Носилац главне награде Националне књижевне награде Велика књига је постао Евгениј Водоласкин, аутор романа Лавр. Свечана церемонија уручивања награде је одржана у Москви 8. пут.

Победу аутора ове књиге су многи прорицали унапред – и књижевници, и обични читаоци. Мишљења су се, по правилу, поклапала: Лавр је појава у савременој књижевности! Ауторитативни научник-филолог, стручњак за древну руску књижевност Евгениј Водоласкин написао је роман, чија се радња одвија у XV веку, али се он доживљава апсолутно савремено. Главни херој стаса од дечка-сирочета све до искусног врача, затим монаха-аскете, јуродивог, те, најзад, праведника, признатог од стране цркве. Он се моли за вољену жену, која је погинула његовом кривицом,као резултат се моли за читав народ. Хтео сам да испричам о човеку, способном на жртву, - каже аутор. Не неку велику једнократну жртву, за коју је довољан минут заноса, већ свакодневни живот-жртву. Хтео сам да супротставим култу успеха, који влада у савременом друштву, нешто друго....У интервјуу Гласу Русије Евгениј Водоласкин је испричао о хероју свог романа:

- Херој спада у десетине таквих људи, који су постојали у Древној Русији. Једног прототипа нема. То је херој древноруских животописа, древноруског фолклора, летописа, хронографа. Сви су се они спојили у мом Лавру и постали његови књижевни преци.

Упознавање с Лавром је попут дотицања стене. Иначе, слична осећања настају и при читању документарног романа Гумиљов, син Гумиљова, који је добио друго место у конкурсу Велика књига. Књижевни критичар, а поред тога и историчар, Сергеј Бељаков је написао биографски роман о истакнутом научнику – етнографу Лаву Гумиљову. Он је био син чувених руских песника Ане Ахматове и Николаја Гумиљова. Живот му је био дугачак, али тежак, он се више пута подвргавао репресалијама, доспевао у стаљинске логоре. Књига Бељакова је идеална варијанта биографије, у њој је присутна неопходна равнотежа између описа научне делатности и околности личног живота Лава Гумиљова. Чита се књига лако без обзира на то, што у њој нема фантазија. Реални живот је занимљивији од свих фантазија, - рекао је Сергеј Бељаков у интервјуу Гласу Русије.

- Иначе, не умем да измишљам, нисам књижевник. Мој је задатак да тражим заборављене чињенице, обнављам везе између узрока и последица, као што археолог откопава зид или кулу, скривене под песком времена. Истина, само истина! Она је занимљивија од свих фантазија.

Ове године је за награду Велика књига стигло више од 300 дела. У шорт-листу је доспело 11. Хоће ли ове књиге читати? То је актуелно питање… Људи су постали мање да читају, - констатује у интервјуу Гласу Русије Сергеј Бељаков, - међутим, сигуран сам да је то привремена појава. Прегледање фејсбука никада неће заменити добру књигу!

- Радим у књижевном часопису Урал у мом родном граду Екатеринбург. Добијемо стотине рукописа сваки месец. Вероватно је потреба за књижевним стваралаштем и читањем део људске природе. Дакле, књижевност бесмртна!

Трећу награду Велике књиге је добио аутобиографски роман Лопов, шпијун и убица писца Јурија Бујда.

Рита Болотска,