Ђаволски виолиниста у Москви

10-12-2013 09:32:55 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


У Русији је почео да се приказује филм британског режисера Бернарда Роуза Паганини: виолиниста ђавола. У улози Никола Паганинија, италијанског музичара чије име је још за живота постало легенда, наступио је виртуоз Дејвид Гарет. О њему говоре да он чак личи по нечему на Паганинија. И свира виолину брже свих савремених извођача. Брзина са којом он изводи Бумбаров лет — 13 нота у секинди, фиксирана је у Гинисовој књизи рекорда.

На презентацији филма Дејвид Гарет је уверавао да му је Паганини близак као човек:

- Такође сам рано научио да свирам виолину, да дајем концерте, учим се дисциплини, каже Гарет. И такође зависим од менаџера. Понекад су они били занитересовани само за новац. Могуће да би одсекао од стварања филма људе расположене искључиво комерцијално, Гарет је иступио не само као глумац и музичар, већ и као композитор и продуцент филма.

Трудили смо се да се ослањамо на чињенице из Паганинијеве биографије. Наравно, мало смо се поиграли и легендама о њему. Али за мене је било важно да покажем праве инструменте и детаље ове епохе. Све је требало да буде вереодстојно. То је врло важно за овакав филм. Морао сам доста да радим са виолином како бих тронуо осећања публике. Углавном истим тим се бавио и сам Паганини пре 200 година.

Уз сву тежњу ка веродостојности аутори филма су се опходили према Паганинијевој биографији прилично слободно. Пре су интерпретирали легенде које су обавијале личност великог музичара још за живота. И пре свега легенду о ђаволском пореклу његовог талента. У основи сижеа је измишљена прича о трагичној љубави за време Паганинијевог путовања у Лондон и фантастични уговор са ђаволом. Може ли човек који свира ђаволску виолину спознати срећу у љубави са девојком анђеоског гласа и чисте душе? - То је главно, нерешиво питање...

А са практичне стране о снимању филма Дејвид Гарет говори овако:

- Почео сам рад на овом пројекту пре око три године. И рад на филму је кренуо брзо. Хтео сам да компонујем музику за филм. Тежио сам да компонујем више музике — не само оне мелодије које ћете чути у мом извођењу, већ и читаву музичку пратњу. Сам Паганини је компоновао само генијалне партије за виолину. А на оркестрацији су радили други људи, његови савременици, који нису увек били мајстори. Управо зато је крајње важно да се компонују нови, квалитетнији аранжмани.

За мене је снимање у том филму могућност да заинтересујем људе за класичну музику, резимирао је Дејвид Гарет на презентацији у Москви. Циљ је наравно благородан. Али том циљу се својевремено много више приближила совјетско-бугарска серија у 4 епизоде Николо Паганини. Она је била приказана 80-их и увела је публику у кухињу стваралачког рада, открила многе нијансе психологије генија, показала како се рађа музика. Овај филм је имао незаборавни саундтрек, јер иза кадра Паганинијеву музику је свирао један од највећих виолиниста 20. века Леонид Коган.

Смелост Дејвида Гарета који је направио покушај да се оваплоти у Паганинија може само да се поздрави. И сижејни ток диктиран у његовом филму подвлачи најпривлачиније црте виолинисте глумца, којег често називају рок-звездом класике. Он је врло секси. Њему полази за руком да свира виолину и да игра очима.

Наталија Викторова,