Јанукович се састао са бившим

11-12-2013 10:43:12 | | Глас Русије, фото: Бета/АП/ vostok.rs |


Живот у Кијеву постепено се враћа у уобичајене токове. После демонтаже кампа опозиције испред Дома владе коју је спровела милиција, министарски кабинет је успео да се врати раду у уобичајеном режиму. Међутим председник Виктор Јанукович у уторак је одржао низ састанака који треба да помогну да се изађе из политичке кризе. Саговорници украјинског лидера су били његови претходници на председничкој дужности.

Органи реда демонтирали су шаторе опозиције испред Дома владе Украјине у ноћи између понедељка и уторка. Дању је ова кварт блокирала милиција – овамо је могло да се прође само уз специјалну пропусницу. То је омогућило кабинету министара да се врати уобичајеном радном ритму. Влада ради нормално, у пуном формату. Ми надокнађујемо оно што нисмо стигли да урадимо у дане када је интензивност нашег рада била смањена – рекао је секретар за штаму украјинског премијера Виталиј Лукјањенко. Ипак на самом Тргу независности и даље се налази на хиљаде демонстраната, говори експерт Кијевског института за проблеме управе Горшенин Владимир Застава:

- Данас је читав протест био локализован искључиво на Мајдану. Према отвореним изворима, према онлјан преносу може се проценити да се тамо налази отприлике 5 хиљада људи. Некакви активни сукоби се сада на улицама не дешавају.

У међувремену Виктор Јанукович је одржао округли сто са свим бившим председницима Украјине: Виктором Јушченком, Леонидом Кучмом и Леонидом Кравчуком. Управо Кравчук је рекао штампи о чему се говорило на састанку. На пример, по његовим речима, Јанукович је обећао да ће решити питање ослобађања активиста Мајдана, при томе н емешајући се у овлашћења судија. Осим тога, председник је саопштио да споразум о асоцијацији са ЕУ може бити потписан у марту наредне године. Ипак ради тога ЕУ треба да предузме мере које би компензовале Украјини негативне економске последице овог корака. Виктор Јанукович је објаснио да споразум о асоцијацији са ЕУ у актуалном облику штети у првом реду аграрном сектору земље. Међутим сама идеја да се окупе ради консултација бивши лидери државе није нова – слични састанци су одржани 2004-2005. године, подсећа извршни директор политиколошког центра Север-Југ Алексеј Власов.

- Исто као и сада, како схватам, један од формата политичког дијалога који ће се водити у наредно време подразумева посредништво политичких ауторитета у које, наравно, спадају и бивши председници Украјине. Али колико ће ефикасан бити овај свепредседнички округли сто, за сада је тешко рећи, зато што није јасно како може да се постигне консензус у ситуацији када захтеви опозиције излазе ван оквира правног поља.

Отприлике у време када је Јанукович разговарао са бившим председницима састанак са лидерима опозиције одржала је заменик државног секретара САД Викторија Нуланд. По њеним речима, и САД и ЕУ очекују скору стабилизацију ситуације у Украјини.

Артем Кобзев,