Оружје доспева у Кину преко Интернета

11-12-2013 10:59:28 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Промет ватреног оружја у Кини је забрањен. Ипак, на кинеском Интернету може да се купе како сачмаре и пнеуматика, тако и верне копије ватреног оружја.

Кина води строгу политику контроле ватреног оружја већ деценијама. Законодавство о контроли промента оружја Кине примењује се не само према криминалним и екстремистичким елементима. Последњих година под његово важење све чешће потпадају колекционари и љубитељи оружја, који купују на Интернету оружје за лов или одличне имитације оружја, такозване реплике, за задовољство. Интернет на тај начин постаје главни канал растурања ватреног оружја у Кини.

Како пише лист Глобал тајмс, у складу са Законом о контроли над прометом ватреног оружја у Кини, усвојеном 1996. године, грађанска лиценца за поседовање ватреног оружја издаје се само специјално сертификованим стрељанама, сарадницима ловачких добара, пастирима који морају да се бране од дивљих животиња, као и научно-истраживачким институтима. Производња и продаја реплика су такође забрањени. Незаконито чување више од једне неборбене јединице оружја на барут или више од две гасне неборбене јединице оружја већ се сматра у Кини кривичним делом за које је предвиђена казна затвора.

Ипак летимички преглед Интернета потврђује да постоје стотине сајтова на којима је у изобиљу представљено ватрено оружје за продају, почев од реплика па до шверцованих пнеуматских пушака, по правилу, у комплету са муницијом. Најпопуларнија је пнеуматска пушка америчког произвођача Airforce Condor, као и верне имитације разноврсих пушака и пиштоља. Цене варирају од 200 до на десетине хиљада долара, обична цена за двоцевку износи 600 долара, пнеуматски пиштољ кошта око 1000 долара.

Теми ватреног оружја посвећен је велики број чатова, форума и конференција на Интернету, ове платформе по правилу су важни трговински канали за продају или куповину ватреног оружја или реплика. Мада многи ловци и љубитељи оружја не знају колико сурова може бити казна за куповину и растурање оружја, они одлично знају да се баве противправном делатношћу. Зато се користи специјални жаргон: оружје се често зове „пас“, а муниција „псећа храна“. Номинално се на Интернету продају пси, а реално оружје.

Многе имитације ватреног оружја се производе у фабрикама у југоисточном делу земље, које су раније правиле реплике за извоз. Због погоршања економске ситуације у иностранству оне су почеле да пласирају робу на домаћем тржишту. Самостално израђено ватрено оружје прави се од челичних монолитних цеви и праве га кинески „мајстори“. Аутентично оружје по правилу се шверцује у земљу, често уз помоћ курирских служби, цене могу бити прилично високе.

Најчешће до склапања посла продавац и купац потписују споразум о томе да се продаја врши само за колекционарство и власник оружја сам сноси одговорност за све последице. Неки продавци продају оружје у расклопљеном виду и шаљу купцу детаљни видео за самостално склапање.

Анонимност је општа црта виртуалног света. И добијање доказа о незаконитој продаји и куповини оружја преко Интернета врло је тешко и омета искорењивање трговине оружјем у мрежи. Али власти не игноришу виртуалне продавнице оружја. Само ове године полиција је затворила око 1200 тематских сајтова и уклонила је преко 100 хиљада саопштења која су се тицала незаконитог промета оружја.

Јекатерина Зубрицка,