Запад - Украјина: речи и дела

12-12-2013 09:07:34 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Дејства органа реда Кијева на обнови мира и правног поретка на улицама украјинске престонице изазвала су раздражену реакцију у земљама ЕУ. Министарство иностраних послова Пољске хитно је позвало себи амбасадора Украјине у Варшави Маркијана Маљског, а шеф спољнополитичког ресора Немачке Гидо Вестервеле убедљиво је позвао украјинску владу да се суздржи од било каквих форми насиља.

И мада је премијер Украјине Николај Азаров већ изјавио да су власти земље спремне да максимално разјасне ситуацију и још једном потврде одсуство примене силе у решавању проблема – сличне изјаве тешко да ће задовољити оне западне кругове који су очигледно преузели усмерење на итерназионализацију унутарукрајинског конфликта и припрему за увођење „спољне управе“ у Украјини.

Позив да се ОЕБС учини посредником у дијалогу за излазак из политичке кризе у Украјини упутио је између осталог генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер. Италијански дипломата несумњиво има богато искуство посредничке делатности – између осталог као шеф Мисије УН за послове привремене администрације на Косову. Ипак саме паралеле између Косова и Украјине у датом контексту су више него индикативне – ако се сетимо историје и резултата западног мешања у косовски конфликт.

Европски парламент има своје виђење како треба да се реше украјински проблеми. То је мисија Кокса-Квасњевског, која према одлуци руководства Еворпског парламента, треба да буде спремна да у сваком моменту полети у Кијев. То је и заменик државног секретра САД за европске и евроазијске послове Викторија Нуланд која је лично изашла на трг у пратњи амбасадора САД у Украјини Џефрија Пајета да нуди учесницима протеста кекс и кифле.

Украјинске власти последњих недеља су предузеле реалне кораке на тражењу политичког излаза из кризе – укључујући предлог да се споведу преговори са опозицијом и да се организују трилатералне консултације уз учешће Кијева, Брисела и Москве. Украјинска страна позива да се не усијавају страсти и да се разматрају проблеми односа Украјине са ЕУ и Русијом у финансијско-економским категоријама. Па и италијански сенатор из Демократске странке, професор економије са Универзитета Ла Сапиенц ау Риму Паоло Гуеријери у разговору за Глас Русије није видео у склапању Споразума о асоцијацији Украјине и ЕУ геополитичку конотацију:

- Не мислим да треба управо тако интепретирати Соразум о асоцијацији који је Украјини понудила ЕУ. Дати споразум у суштини пружа могућности проширења економског простора и реализације структурних реформи неопходних самој Украјини.

У оваквој оцени несумњиво постоји зрно здравог разума. Само реална дејства ЕУ и Запада у целини у украјинском правцу стичу све упечатљивији геополитички и истовремено подривачки карактер.

Петар Искендеров,