Брисел се спремио у поход?

12-12-2013 09:10:34 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Уочи самита ЕУ планираног за 19. и 20. децембар на којем ће као једна од главних тачака на дневном реду бити питање политике безбедности и одбране, европски медији су објавили предлоге које су припремили експерти главних структура ЕУ за дискусију на предстојећем састанку. Суштина се своди на потребу доношења конкретних мера за повећање одбрамбеног потенцијала ЕУ.

Број нових изазова европској безбедности према тврђењу Интрнет-портала ЕУ-Инфотек који излази у Аустрији наставља да расте. У њих се убрајају између осталог последице арапског пролећа, нуклеарни програми Северне Кореје и Ирана, све већа конкурецнија за природне ресурсе, јачање војне моћи Кине и коначно јачање неповерења између ЕУ и Русије. А главни атлантски партнер САД, по оцени ЕУ-Инфотек, преноси центар своје политике у регион Пацифичког прстена.

Полазећи од тога да је Лисабонски споразум објавио заједничку политику безбедности и одбране за самосталну сферу делатности ЕУ, резимира портал, појављује се релана перспектива формирања „европске армије“. Ако, разуме се, буде постигнута сагласност свих лидера земља ЕУ. Према саопштењу ЕУ-Инфотек, експерти Европске комисије, Европског парламента и дипломатске службе ЕУ представили су своје предлоге тим поводом. Међу најзначајнијим од њих је формирање на дугорочној основи војног и грађанског штаба ЕУ, као и формирање борбено способних оружаних снага јединствене Европе, које ће бити у стању да учествују у страним војним мисија у оквиру НАТО-а, као и ван структура алијансе.

Али шта је то европска одбрана? – питају се екпсерти. Јер ако је за Вајмарску петорку – Француску, Немачку, Пољску и Италију и Шпанију које су им се придружиле – то питање животне способности ЕУ, за Велику Британију је ефемерна идеја. Шеф одељења за европску безбедност Европског института Дмитриј Данилов сматра реалним само стварање делотворних „бојевих група“ у ЕУ.

- Нико није одустајао од планова формирања оперативног потенцијала ЕУ. Постоји одређење успеха по испуњењу графика формирања и ротације бојевих група. Постоје и преостали дефицити. Али ипак европљани ће највероватније бити у стању да формирају оперативни потенцијал. Тим пре што није реч о плановима учешћа ових група у неким мировним операцијама.

Елке Хоф, немачки екпсперт за питања одбране странке СвДП, сматра неопходним да се узимајући у обзир нове изазове изради стратегија одбрамбене политике и у самим земљама чланицама ЕУ.

Нови системи – Интернет, сателити, беспилотни системи – на нови начин одређују војну и државну надмоћ, рекла је Хоф у радијском интервјуу. Политика не стиже ове процесе. Оно што данас недостаје то је обухватна национална стратегија. Она не само да би дала јасну представу грађанима, већ би постала добра основа за позиционирање земље и у ЕУ, и у НАТО-у.

Нека европска издања предвиђају предстојећем самиту само неколико оскудних изјава, без икаквих конкретних корака на путу ка европској одбрани. Истина, о томе шта се поразумева под европском одбраном, ова издања не говоре.

Олег Севергин,