Русија-Словенија: све иде по плану

12-12-2013 09:16:09 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Сарадња између Русије и земаља бивше Југославије и даље се динамично развија. Посета премијера Словеније Аленке Братушек још једна је потврда успешности овог процеса.

У току састанка са премијером Русије Дмитријом Медведевом разматрана су питања везана за срадњу у горивно-енергетском сектору и између осталог изградње словеначке деонице Јужног тока, војно-техничка сарадња, увећање робне размене, развој туризма.

Госпођо премијер, колико усшешно се према Вашем мишљењу тренутно развијају словеначко-руски односи?

- Између Руске Федерације и Републике Словеније успостављена је одлична динамика билатералних односа: ми смо стратешки партенри и стално подржавамо редовни политички дијалог на највишем нивоу. Еконосмка сарадња између наших земаља успешно се развија са годишњим растом од скоро 20%, заједно реализујемо економске пројекте у оквиру партнерства за модренизацију. Достигли смо добре резултате у инвестицијама словеначких предузећа у РФ, међу којима је највећа компанија Крка, коа и у многобројним инвестицијама РФ у Словенији, од којих је најосетнији холдинг КОКС у словеначкој металуршкој индустрији. Потецијал у области инвестиција је врло велик, о томе сам говорила на недавној инвестиционој конференцији са представницима руских пословних кругова, позивајући их да активније инвестирају у Словенију. Руски инвеститори који имају искуство инвестирања у Словенију могу да потврде поузданост и привлачност пословне и инвестиционе климе у Словенији.

Што се тиче динамике развоја наших односа, у октобру у посети Русији је био заменик председника владе, министар иностраних послова Словеније Карл Ерјавец, који је такође копредседник словеначко-руског мешовитог међувладиног комитета за трговинско-економску и научно-техничку сарадњу, у новембру је одржана посета министра енергетике Словеније Омерзела, крајем новембра у посету је стигао председник Државног сабора Републике Словеније Јанко Вебер, а сада и ја. Да ли треба још о нечему говорити?

Колико успешно полази за руком да се граде односи са земљама партенрима у ЕУ и да ли чланство у ЕУ утиче пре свега на економске односе са Русијом?

- Чланство у ЕУ доприноси јачању односа међу земљама. Унутар ЕУ врло је тесна сарадња, што са своје стране води ка продубљивању сарадње како међу земљама чланицама ЕУ, тако и у погледу трећих земаља. Русија као стратешки партнер ЕУ игра самим тим још важнију улогу у билатералним односима са земљама чланицама. На састанцима у Бриселу на нивоу министара представници земаља чланица ЕУ једном месечно израђују консолидовани став ЕУ у погледу разних питања. Чланство у ЕУ и тесна веза међу земљама која из тога проистиче (на пример јединствене европске норме, слободно кретање становништва, јединствено тржиште, сарадња у разним областима) доносе своје позитивне резултате и прогрес, између осталог у односима са Русијом, при томе економска сфера игра важну улогу.

Не противречи ли пројекат Јужни ток енергетској политици ЕУ?

- Поводом пројекта Јужни ток воде се преговори са Европском комисијом, са руском страном и са земљама чланицама ЕУ које улазе у пројекат. Словенија је врло заинтересована за реализацију пројекта, пошто он доноси много користи нашој земљи. Желимо такође да он буде реализиван узимајући у обзир европско законодавство које је за нас обавезујуће. Недавна порука еврпског комесара за енергетику Етингера руском министру за енергетику Новаку и земљама чланицама ЕУ које имају везе са пројектом види се као корак који доприноси достизању прогреса у решавању отворених питања, а такође томе да удахне нове снаге наставку реализације пројекта.

Циљ ваше посете Москви били су преговори са руским премијером Дмитријом Медведевом. Какви су њихови резултати?

- Врло ми је пријатно што сам се у току своје посете састала са премијером РФ Медведевом. Начинивши преглед економске сарадње наших земаља данас, били смо јединствени у оцени да се она одлично развија. Наравно, разматрали смо и перспективе сарадње, пре свега у економској области, говорили такође у Јужном току који нас највише занима. Словенија је врло заинтересована за њега и припрема тече по плану.

Вера Жердева,


КАТЕГОРИЈЕ