Камен у бубрегу може да изазове инфекција

12-12-2013 09:43:31 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Штетно таложење калцијума у организму последица је бактериолошке инфекције, утврдили су руски научници. Минерализацију меких ткива изазивају нанобактерије – микроогранизми које види само врло јака оптика. То доводи до формирања камена у бубрезима и мокраћној бешики и до артеријалних плакова. А код трудница нанобактерије могу да изазову патологију у развоју плода.

Фосфат калцијума је подмукла со, њени талози кваре крвне судове, плаценту, бубреге и мокраћну бешику. Ипак мушкарци пате од камена чешће од жена. Научници су дуго тражили објашњење за то. Стручњаци низа руских истраживачких центара, између осталог московском Интитута за биохемију и физиологију микороорганизама РАН и подмосковског Шушкинског државног природнонаучног института дошли су до закључка да формриање плакова подстиче нанобактеријална инфекција.

Нанобактерије су пронађене крајем 20. века. Оне могу да се виде само под електронским микроскопом: њихова величина износи од сто до 300 нм. Ови микроорганизми су обједињени у једну групу на основу величине, али не својстава која су још мало проучена. Зна се поуздано само једно: нанобактерије учестувју у таложењу калцијума у организму. Анализа калцификованих ткива обавезно открива присуство нанобактерија у тим деловима. Према мишљењу истраживача, ове бактерије су условно патогене и могу да се преносе полним путем.

Разлика у распрострањености камена у бубрезима и мокраћним путевима код мушкараца и жена може да буде последица полних осебености преношења нанобактеријалне инфекције – објашњава члан научне групе, доктор биолошких наука Полина Шварцбурд. Код мушкараца су полни и мокраћни систем тесно повезани, а код жена раздвојени. Тако је код мушкараца већи ризик да оболе од камена у бубрезима.

Хипотезу научника потврђују недавна истраживања. Према њиховим подацима, основне области калцификације меких ткива код мушкараца и жена се разликују. Тако антитела помоћу којих могу да се открију нанобактерије налазе се у мокраћи 30% здравих мушкараца, и само код 10% жена. Повећани ниво антитела према нанобактеријама карактеристичан је за друге мушке болести: простату и синдром хроничне боли у крстима. Прликом оба обољења често се дешава калцификација меких ткива. Већини пацијаната помаже само лечење антибиотиком.

Код жена од нанобакетрија страда пре свега плацента, што се одражава на развој детета. Калцификација плаценте му смета да расте. Учешће нанобактерија у формирању талога калцијума у плаценти доказали су руски стручњаци. Они су нашли у ткиву калцификоване плацемте микроскопске шупљине испуњене презасићеним раствором јона калцијума. У тим шупљинама увек су биле нанобактерије.

Олга Соболевска,