Авангардне Децембарске вечери

12-12-2013 10:08:17 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У московском Музеју ликовних уметности Пушкин ових дана одвија се 33. Међународни фестивал Децембарске вечери Свјатослава Рихтера, који спаја у простору музеја сликарство и музику. Ове године тема фестивала постала је авангарда у уметности. Тако да су у концертним програмима дела звезда 20. века – од Дебисија до Десјатњикова, а изложб слика представља слике уметника који су се својевремено називали никако другачије до бунтовници.

Фестивал Децембарске вечери је отворио чувени виолиниста Гидон Кремер, познат по својој љубави према музици 20. века, и његов ансамбл Камерата Балтика. А са зидова галерије на публику је „гледало“ сто слика изложбе међу којима су само прва имена – Модиљани, Фалк, Серебрјакова, Кабаков. Тим поводом оснивач фестивала и председник Пушкиновог музеја Ирина Антонова приметила је:

- На други начин изгледају апстракне ствари, рекла бих да на други начин звучи музика водећих композитора 20. века, истог тог Прокофјева, Шостаковича.

Изложби која прати фестивал дао је назив стих из песме Марка Шагала: Моја је отаџбина у мојој души. Под речима истакнутог сликара могло би да се потпише више од пола аутора изложбе: сваки је у своје време био емигрант из Русије – и Ротко, и Сутин, и Булатов. А главна слика изложбе је несумњиво Отмица Европе истакнутог руског сликара Валентина Серова. Познато је 6 варијанти тог сижеа, који је Серов направио у првој деценији прошлог века. У Музеју Пушкина је изложена највећа, у темпери. Она је дуго чувана код сликаревих наследника, привремено је била излагана у Третјаковској галерији – музеј се надао да ће је купити држава, али није успело. На крају је слику крајем 90-их купио бизнисмен Вјачеслав Кантор који је замислио да направи Музеј авангардне уметности. По његовим речима колекција је формирана пратећи чувена имена, али не само њих.

- Од самог почетка смо ставили акценат ипак на ремек-дела, тачније никоме ништа не може да се докаже ако велика имена не буду праћена истом таквом великом заступљеношћу у колекцији.

Између осталог раније за време Децембарских вечери никада нису приказивана дела из приватног музеја. То је постало могуће захваљујући садржају колекције која је у стању да украси сваки музејски простор, сматра директор Музеја Пушкина Марина Лошак.

- Грандиозност саме колекције која је постала приватни музеј. Међу нама у последњих 20 година појавили су се људи који су толико мотивисани за колекционирање да могу да организују музеј пун првокласних експоната.

Последњи концерт фестивала Децембарске вечери биће одржан 30. децембра, а изложба ће наставити са радом и после Нове године – до 16. фебруара.

Татјана Завјалова,