Жреб је наклоњен руској репрезентацији

12-12-2013 12:36:52 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Бразилу је одржана церемонија жреба за финални турнир светског шампионата у фудбалу 2014. године. Руска репрезентација се нашла у групи Н (Х) заједно с тимовима Белгије, Јужне Кореје и Алжира. Већина стручњака сматра да је жреб био наклоњен Русима и да имају добре шансе за даљи пласман.

Прво су екипе биле подељене на 4 корпе и у току церемоније познати људи из света фудбала су вадили куглице. И десило се да се куглица с натписом RUSSIA нашла у корпи последња – 32. А претпоследња је била Португалија – руски супарник у групи за пласман. На крају су Португалци као супарнике добили тимове Немачке, Гане и САД.

Познати фудбалски аналитичар, играч репрезентације Совјетског Савеза Евгеније Ловчев је овим поводом истакао: „На церемонији жреба за светски шампионат смо једноставно заборављени...“ Разуме се, то је била шала. У целини, и Ловчев и већина других фудбалских стручњака сматрају да је жреб Русима био наклоњен. Ево мишљења некадашњег играча руске репрезентације који је дуго година играо у клубовима Шпаније и Француске Александра Мостовог:

- Мислим да смо имали среће што смо доспели у исту групу с Белгијом, Алжиром и Северном Корејом. Да смо извукли Аргентину или Бразил, или рецимо Немачку, наравно, било би горе. А овако је све одлично.

Најтеже групе су по општем мишљењу – група А (Бразил, Мексико, Камерун и Хрватска), В (Шпанија, Холандија, Чили и Аустралија) и вероватно је најјача она у којој су се нашла три светска шампиона – D (Уругвај, Италија, Енглеска и Костарика). По мишљењу многих стручњака, имала је среће и Француска која је доспела у групу Е са Швајцарском, Еквадором и Хондурасом. Тренери и фудбалери не крију да желе да провере своје могућности на светском шампионату у дуелима с јаким екипама, али је пожељно да се ови сусрети одиграју што је могуће касније, у четвртфиналу, полуфиналу и финалу. А у групном турниру сви су желели да добију слабије супарнике.

Један од кандидата за руску репрезентацију, најбољи голгетер националног шампионата, нападач ФК „Ростов“ Артјом Дзјуба се слаже с тим да је жреб био наклоњен нашем тиму и уверен је у то да неће бити проблема с мотивацијом.

- Мислим да сигурно неће бити проблема с мотивацијом. Наша репрезентација се не пласира увек на светски шампионат. Плус, за многе ће то бити први светски шампионат, а за неке последњи. Зато није могуће неки супарник буде потцењен. Сваки од њих крије опасност. И мислим да се на оваква првенства не пласирају тек тако.

А главни тренер руске репрезентације Фабио Капело такође сматра да на светском шампионату нема слабих тимова, и да су врло јаки и супарници Руса из групе.

- Овде нема лаких група. Сви су доспели на највиши ниво. Морам да кажем да је белгијска екипа врло јака, једна од најјачих у Европи. Играли смо с Корејом у Дубаију, ни она није била слаба.

Група Н у којој се нашла репрезентација Русије је зачуђујуће слична с оном у којој су Руси били на свом последњем шампионату света 2002. године, који се одржавао у Кореји и Јапану. Тада су Руси такође играли против Белгије, Јапана и Туниса (географских суседа садашњих супарника Кореје и Алжира). И тада Руси нису могли да се пласирају даље.

Како ће бити овог пута сазнаћемо 27. јуна после утакмице Алжир-Русија. Могуће је да ће ситуација бити јасна и раније (23. јуна после завршетка меча Белгија – Русија).

Аергеј Румјанцев,