Eurosur – неком пријатељ, неком непријатељ

12-12-2013 10:38:52 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/notfrancois/cc-by/ vostok.r |


Од 2. децембра 2013. године у Еу ступило је на снагу нови европски систем пограничне контроле Евросур. Он предвиђа између осталго праћење спољних граница ЕУ уз помоћ сателита, хелиоптера и беспилотних летелица. Систем треба да прошири могућности Агенције за координацију чувања спољних граница Фронтекс која ради у ЕУ.

Међу главних задацима Евросура, према званичним документима, налази се између осталог смањење броја илегалних миграната који непримећени пролазе у ЕУ, смањење међу њима броја жртава захваљујући проширењу могућности спасилачких операција на мору и јачање унутрашње безбедности ЕУ путе активнијег доприноса борби против трансграничног киминала, укључујући трговину људима и промет наркотика.

У првом реду реч је о избеглицама из Северне Африке, које теже да проникну у ЕУ преко Средоземног мора. Много таквих покушаја завршило се трачгично, о чему су с времена на време саопштавали европски медији. И сада се појављује могућност да се на мору проналазе чак најмањи бродови, што искључује могућност непримећеног продирања илегалних миграната у земље ЕУ.

У почетној фази нови систем ће обухватити 18 земаља чланица ЕУ које чине Шенген зону и налазе се на јужним помроским и истичним спољним копненим гранцама, као и Норвешку. Још 11 држава ће се придружити Евросур систему после 12 месеци. Штаб се налази у Варшави, у истој згради са агенцијом за безбедност спољних граница Фронтекс. Координатор система је представник Аустрије Михаел Јурич.

Чинило би се да реализацију идеје о ограничавању прилива илегалне миграције коју одавно гаје лидери јединствене Европе треба да подрже политичари разних усмерења. Ипак још уочи старта система Евросур око њега су се повели жестоки спорови. Суштина се изражава насловима коментара отприлике оваквог својства: Евросур – заштита избеглица или заштита од избеглица? Правобраниоци, између осталог организација Хјуман рајтс воч, критикује агенцију Фронеткс за то да тамо нису одређени јасни приоритети за нов систем. Тачније, спас унесрећених избеглица, кажу представници организације, не стоји на првом месту међу функцијама Евросура. И увођење новог система, по њиховим речима, намењено је у суштини за даље уређење „тврђаве Европе“.

А посланик Европског парламента из партије Зелених Француска Келер коју цитира немачки лист Цицеро, види у систему Евросур још и лабораторију за испробавање нових средстава праћења, као и фактичку распродају граница бизнисменима у сфери производње средстава за контролу и праћење. Шеф одељења за проблеме европске интеграције Европског иснтитута Олга Потјомкина, признајући неопходност сузбијања прилива илегалаца у земље ЕУ, истовремено не сматра нове кораке кардиналним решењем проблема.

- Нове мере које нуди Европска комисија реализовале су се и раније, али за сада нису довеле до позитивног резултата. Потребни су заиста кардинални кораци на пооштравању пријема азиланата. Али на то ЕУ тешко да ће се одлучити. Тамо се традиционално придржавају политике отворене Европе. Шта да се ради даље, о томе лидери ЕУ треба да говоре на наредним самитима.

Координатор система Евросур Михаел Јурич уверава да она нема ништа заједничко са политиком Великог брата Орвела у шта сви могу да се увере ускоро. Мада време понекад испада помало непредвидиво.

Олег Севергин,