Украјина-Пољска: прозор са погледом на лудницу

13-12-2013 09:18:31 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Ја имам историјске породичне разлоге да се према Украјини односим прилично хладно. Борим се са собом, како би однос био објективан, али то није лако. Ја не знам да ли видим више од мојих земљака, али, сигурно, видим другачије. И, до ђавола, ја ништа не разумем о овој реалности.

У петак сам се вратио из западне Украјине. Тамо предајем студентима. Наравно, да смо разговарали о стремљењу земље у Европску унију. Зашто они хоће у ЕУ? – безвизни режим. Сви су о томе говорили. И то је јак аргумент. Каква су њихова економска очекивања? – веће плате. Они су с неповерењем слушали моја објашњења, да им ЕУ неће повећати плате. А, каква су њихова очекивања у области инфраструктуре? – поправити путеве. Они нису могли да прихвате аргумент да могу то и сами да ураде. И, на крају, каква су њихова политичка очекивања? – оставка Јануковича! А, ко ће да га замени – група није могла да одлучи (за време дискусије су отпале кандидатуре Кучме, Јушченка и чак Тимошенко). Нико од мојих студената се није сложио са тим да се било шта, после ступања у ЕУ, плаћа скупље, укључујући бензин и гас. За пола сата је евроцентризам младих људи из западне Украјине мало опао, мада су задржали позиције – због виза. Било је интересантно чути аргументе одговора на питање: зашто треба да се замени Јанукович? – зато што он неће у ЕУ.

Испада, кад би ЕУ укинула визе Украјинцима, председник Јанукович би могао остати на свом месту. За њих је било непријатно изненађење да Французи и Немци не желе да виде Украјину у ЕУ. А, још веће то, да ЕУ може укинути визе и без придруживања Европској унији – тако, како је урађено са многим земљама које нису чланице ЕУ. Ако се водимо овом логиком, онда су Пољаци од 1989. године требали да смењују све владе, јер им и сада требају визе у САД.

У Пољској је још више збуњујући однос према чланству Украјине у ЕУ. Који је наш главни проблем? – Незапосленост. Недавно је тај показатељ опет порастао и достигао 13,3%. И, управо због тога у иностранству ради неколико милиона Пољака. Да ли ће се смањити незапосленост после ступања Украјине у ЕУ? – Наравно, да неће! Порашће! Да ли ће се поправити ситуација наших земљака на европском тржишту рада? Наравно, да неће! Само ће се погоршати: биће теже наћи посао, а плате ће се смањити. Да ли ће Пољска изгубити своју позицију главног примаоца помоћи ЕУ? Наравно! Јер, биће више руку способних за рад.

И зашто онда хоћемо да Украјина уђе у ЕУ? – Да би је ишчупали из „шапа Русије“. Али, зашто, то није у нашем интересу? Само да се напакости Русији! А, зашто? Ама, зато!

Ја не разумем то што причају пољски политичари. Чујем да ће улазак у ЕУ помоћи Украјини да стекне демократију. Само минут – кад смо понудили Украјини у Виљнусу да потпише споразум о придруживању, ми смо је већ признали као демократску земљу. Шта се десило, та демократија је негде емигрирала? Сви се слажу да с Украјином треба разговарати. Врло сигуран у то је и министар спољних послова пољске владе, који јавно оптужује Јануковича и његову владу за корупцију. Када сам то прочитао, помислио сам да је он или дрогиран или пијан. Али, није – све је прошло без било каквих последица по њега; очигледно, да је изнео позицију владе. Значи, то је био дискретан позив на дискусију.

На кијевском Мајдану је говорио и лидер пољске опозиције Јарослав Качински. Он је у Пољској евроскептичар, а у Кијеву се преобразио у евроентузијасту. Качински се радовао као дете када је маса одушевљено реаговала на његове речи. На жалост, нико му није превео да су то били узвици одушевљења Организације украјинских националиста (ОУН) и Украјинске устаничке армије (УПА) – организација које су одговорне за геноцид више од 100 хиљада Пољака за време другог светског рата. На жалост, јер само пре 5 месеци Качински је захтевао да пољски Сејм тај злочин прогласи геноцидом.

Једна од првих одлука председника Виктора Јануковича („тог корумпираног антидемократе“) је била да се лидеру УПА Степану Бандери одузме звање Хероја Украјине. А, херојем га је прогласио („проевропски“) претходник Јануковича – Виктор Јушченко. Не треба заборавити да је он постао председник захваљујући подршци бившег председника РП Александра Квасњевског. Ето, тако нам се он на европски начин захвалио. Сам Јушченко је постао председник после Леонида Кучме – политичара који је оптуживан за диктатуру и кога је више пута подржавао Александар Квасњевски. Вероватно, не би требало ову чињеницу повезивати са тим да је фонд Квасњевског финансирао зет Кучме. А, то су били прилози од неколико милиона долара. Али, вероватно, сам узалуд то поменуо, јер захваљујући министру спољних послова Пољске ми знамо да је баш Јанукович главни корупционаш, и нико други. Па, чак ни Јулија Тимошенко која се налази у затвору због корупције.

То што се сада дешава у Пољској, у вези са дискусијом по поводу Украјине, ми личи на осећај када прочитате књигу која описује наркотичке ефекте. Кад бих ја, као пољски патриота, хтео да нешто напакостим Путину, онда бих морао да горим од љубави према Јулији Тимошенко. Јер, реч је баш о Русији и Путину. Између осталог, о Русији. Пољска државна телевизија TVP мења свог дописника из Москве. Нови дописник ће постати новинар који не зна руски језик! Шокантно? – Само вам се чини. Он и не треба да разуме Русе нити да их слуша уопште. Најважније је да он о њима говори. Шта? – То, што се од њега очекује.

Цирпијан Дарчевски,