Председников експозе садржајан и конкретан

13-12-2013 09:31:43 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Садржајно и конкретно – тако су екпсерти оценили експозе којим се председник Русије Владимир Путин обратио Федералном сабору. Излагање је трајало више од сат времена. Шеф државе је дотакао главне проблеме и означио приритете унутрашње и спољне политике.

Традиционално председнички експозе је адресиран унутарруској публици. Међународној тематици у преседниковом излагању било је поклоњено око десетак минута. Владимир Путин је дотакао питања ПРО, сиријску кризу, као и регулисање иранског нуклеарног проблема.

Нико не треба да има илузије да може да постигне војну надмоћ над Русијом. Ми то никада нећемо допустити, изјавио је председник. Тако је Владимир Путин прокоментарисао увећање потенцијала стратешких високопрецизних система у страним земљама и даље постављање ПРО.

Потпредседник владе Дмитриј Рогозин који одговара у влади за комполекс војне индустрије, подвукао је да Русија оставља себи изузетна права у осигурању сопствене безбедности.

- Полазимо од тога да смо потписали одговарајући споразум СТАРТ-3. За сада имамо довољно наоружања за одвраћање сваке агресије. Али желим да подсетим да се у тексту споразума и приликом његове ратификације говорило о томе да ако буду кршења фундаменталног споразума о ракетној одбрани, Руска Федерација оставља себи сва потребна права на осигурању сопствене безбедности. Али при томе се руководимо нашим међународним обавезама.

Значајни део председниковог екпозеа био је посвећен односима са земљама ЗНД и Царинском савезу, који обједињава Русију, Белорусију и Казахстан. Треба интензивније радити са Украјином – изјавио је лидер Комунистичке партије Генадиј Зјуганов.

- За јачање наше економске сарадње на постсовјетском простору означене су одређене мере, али треба радити интензивније са Украјином, Белорусијом, Казахстаном. Без удруживања наших напора, озбиљног економског, културног потенцијала, немогуће је бити конкурентан у свету.

Владимир Путин је у свом експозеу Федералној скупштини изјавио да планира да се до маја 2014. године заврши рад на тексту споразума о Евроазијском савезу. Руски председник је затражио од парламента да у приоритетном поретку размотри и подржи тај документ.

Светлана Калмикова,