Рунда дијалога Београда и Приштине

14-12-2013 12:53:25 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Бриселу је билатералним састанком премијера Србије Ивице Дачића и високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, почела кључна рунда дијалога Београда и Приштине о правосуђу, после које ће бити јасније какав ће бити извештај Ештонове и када ће бити могуће отварање приступних преговора између Србије и ЕУ.

Портпаролка Ештонове Маја Коцијанчић саопштила је јуче да ће тема бити правосуђе, а циљ састанка је да се учини што већи напредак уочи извештаја Високе представнице Кетрин Ештон министарском савету ЕУ који одлучује о датуму почетка преговора о придруживању Србије ЕУ.

"Биће речи о свим отвореним питањима везаним за примену Бриселског споразума, а једно од њих је правосуђе", рекла је Коцијанчић јуче новинарима.

Она је подсетила да ће Ештон у понедељак укратко, а у уторак детаљније, известити министарски савет ЕУ о досадашњем напретку у нормализацији односа Београда и Приштине.

Министри ће након тога усвојити оквир за преговоре са Србијом и одредити датум прве међувладине конференције ЕУ-Србија, која по ранијој одлуци Савета треба да се одржи најкасније у јануару 2014.

Коцијанчић је одбила да спекулише да ли би преговори могли да почну већ у децембру, истакавши да је то ствар о којој одлучују земље чланице.