Украјина пристаје на преговоре под притиском Европе

14-12-2013 09:59:42 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/thisisbossi/cc-by-sa/ vosto |


Европска унија и Украјина су наставиле преговоре о придруживању. Стране су приступиле разматрању рокова и услова за потписивање споразума. У међувремену у Кијеву и даље трају масовне акције.

Европа је пристала да поново размотри неке услове. Ради се управо о условима за потписивање Споразума, а не о изменама самог документа, истиче заменик директора Института за земље ЗНД Игор Шишкин:

- Засад се не може рећи да је проблем за Европску унију решен и да ће Украјина сигурно потписати ропски споразум с ЕУ. Проблеми који су приморали Украјину да одустане од потписивња Споразума у Виљнусу никуд нису нестали. Једноставно, сад је украјинско руководство спремно да учини извесне уступке, али једноставно физички неће моћи да испуни све услове, чак и ако то буде хтело.

Стручњак сматра да је нова рунда преговора о овом документу резултат „изузетно јаког притиска на Украјину“. Под утицајем Запада Кијев ће можда пристати чак и на услове придруживања који су неповољни по земљу, сматра доктор политичких наука професор Сергеј Черњаховски:

- Заправо, то је продаја суверенитета Украјине, при чему чак неће моћи да издејствују пристојну цену. Онај ко је почео да попушта – попуштаће до краја. Односно, пристаће на прилично неповољне услове или су потребне извесне јаке полуге за супростављање овоме.

Притисак на украјинско руководство се сад углавном врши посредством протестних акција у Кијеву. И не треба се чудити ако немири избију с новом снагом услед провокација или закулисних преговора између западних геополитичара и украјинских опозиционара, упозорава заменик директора Центра за украјинистику и белорусистику МДУ „Ломоносов“ Богдан Беспаљко:

- Са сигурношћу се може рећи да се амерички политичари и политичари из ЕУ сад потпуно отворено мешају у унутрашње ствари Украјине. Они то не крију. Врше огроман притисак на Виктора Јануковича. То видимо својим очима, јер се дешава врло демонстративно.

По мишљењу Беспаљка, опозиција има све мање идеја о томе како да одржи борбени дух учесника у протестима.

Кира Калинина,