Налазите се на страници > Почетна > Блог > Путин уклања европске сумње

Путин уклања европске сумње

14-12-2013 09:06:01 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Годишњи експозе председника Русије Федералном сабору изнет у Георгијевској сали Московског Кремља, слушали су не само руски грађани, он је као гласан ехо одјекнуо и у Европи. Агенције цитирају изјаве шефа руске државе о темама које на Западу изазивају будну пажњу.

А то су питања како међународне, тако и унутрашње политике руске власти. Излагање Владимира Путина пратио је коментатор Словачких националних новина из Братиславе Душан Керни. Ево његових утисака:

- Експозе председника Русије Федералном сабору увек постаје важан догађај за руске грађане, изазива интерсовање у Европи. Ове године он је привукао посебну пажњу узимајући у обзир међународни и унутрашњи руски контекст. Ја наравно имам у виду велику политичку кризу у Украјини и ситуацију око људских права у самој Русији, коју свет не посматра равнодушно. Био сам искрено обрадован када сам пре неколико дана видео како се председник Путин састајао са правобраниоцима међу којима је била шеф Московске Хелсишнке групе Људмила Алексејева, представници Меморијала, других организација. Примио сам тај сусрет као позитивни сигнал из Москве. Власт и правобраниоци су се састајали, размтрали проблеме. Као што је сада јасно, то није био прост гест за публику. Очигледно (судећи по Експозеу Федералном сабору) шеф државе је забринут тим проблемом и изразио је свој став у Кремљу. А он је једнозначан: Путин предлаже да се размотри закон о друштвеној контроли дејстава власти, и усмерен је на развој правобранилачког покрета у земљи. Ова функција у Русији припада Друштвеној комори, друштвеном пралику парламента. Аналог такве организације у Словачкој, на пример, не постоји. Нема друштвеног органа куда би бирали преко интернета, куда би делегирали своје представнике региони и председник земље.

Мене је крајње обрадовало (да се вратим експозеу Владимира Путина) што се шеф државе залаже за широко разматрање стратешких планова развоја земље са грађанским друштвом, са невладиним организацијама. Широка јавна дискустија о политици власти особина је демократије и врло добар корак унапред. У Европи перманенто се појављује тема људских права у Русији. То како ће се ситуација развијати јасно је означио председник Путин у свом обраћању парламенту. Курс који је он објавио помоћи ће да се превладају негативне појаве у руском друштву, даће додатни импулс развоју, а уједно помоћи да се уклони извесна забринутост Запада.

Гајане Ханова,