Европска комисија ће водити преговоре о Јужном току

14-12-2013 10:22:58 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Европска комисија преузима на себе преговоре са Русијом о ревидирању међувладиних споразума о Јужном току. ЕУ тражи да документи које је потписао читав низ земаља преко чије територије ће проћи гасовод, буду прилагођени нормама Трећег енергетског пакета.

Европска комисија преузима на себе улогу адвоката оних земаља ЕУ са којима је Русија потписала споразум о Јужном току. Ово је објавио европски комесар Гинтер Етингер. Брисел намерава да иступу и име Словеније, Мађарске, Бугарске и Хрватске, којима Јужни ток наговештава више користи и које су више пута говориле да подржавају овај пројекат. Али властима ЕУ не одговара читав низ момената. На рпимер, то што ће Гаспром бити основни власник како цевовода, тако и горива које се њиме испоручује. Договори не гарантују приступ гасоводу других испоручилаца, а тарифе ће одређивати главни власник структуре. У Москви су више пута изјављивали да трећи енергетски пакет противречи руским интересима. Између осталог, руска страна се не суочава први пут са сличним захтевима у Европи и искуство успешне одбране својих интереса већ постоји, истиче директор аналитичког одељења Инвестиционе компаније РЕГИОН Валериј Вајсберг.

- Гаспром има добро искуство преговора са Европском комисијом о гасоводу ОПАЛ (спојиће Северни ток са гасном инфраструктуром ЕУ), када су на крају преговарачке позиције Русије превагнуле. Гаспром зна које контрааргументе да истакне поводом негодовања Европске комисије, и може да постигне за себе прихватљиве услове.

Русија је спремна да брани свој став на суду, о чему је прошле недеље говорио министар за економски развој Алексеј Уљукајев. Али могуће је да до тога ствар неће доћи. Јужни ток има могућности да формално поштује норме Трећег енергетског пакета, сматра диркетор Института за националну енергетику Сергеј Правосудов.

- Формално 50% гасовода може да се држи за друге испоручиоце али земље учеснице Јужног тока рачунају на то да свих сто одсто буду предати испоручиоцу гаса, тачније Гаспрому, који ће инвестирати новац у изградњу. Земље којима пролази овај гасовод заинтерсоване су за добиајње гаса и за транзитна плаћања, како би гасовод био попуњен, а оне добиле више новца за пролазак гаса. Зато ће Европску комисију уверавати да се треба понашати рационално, а не просто поштовати слово закона.

Између осталог, спремност за компромис показао је и сам Гинтер Етингер. Он је изјавио да је Европска комисија спремна да разматра могућност да се пројекту да привремени изузетак из европског законодавства. Тако да ће можда стране моћи да се договоре, сматра аналитичар Валериј Вајсберг.

- Етингерова изјава несумњиво сведочи о томе да је ЕУ спремнa на компромис и он узима у озбир да се Јужни ток већ дуго прорађивао, већ постоји међудржавни споразум који осигурава његову реализацију. Компромис је могућ или у виду изузетка из норми европског законодавства, или у виду неких других механизама који одговарају нормама ЕУ, али не штете права руске стране.

Очекује се да ће преговори Европске комисије са Русијом протећи средином јануара у Москви.