Чудни преговори између Словачке и Украјине о гасу

14-12-2013 10:30:47 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Због буке битака на Мајдану некако су остале у сенци вести о преговорима између „Укртрансгаза“ и словачког оператера „Eustream“ о испоруци у Украјину око 10 милијарди реверсног гаса. Односно, истог оног руског гаса, али већ из Европе и по повољнијој цени.

Сетимо се да тема гаса игра изузетно важну улогу у целој украјинској ситуацији. Украјина је од прошле године почела да добија наводно „европски“ гас захваљујући реекспорту из Пољске и Мађарске, истина, у врло скромним количинама. Од 30 милијарди кубних метара колико је потребно да се увезе, за 9 месеци 2013. године било је набављено свега 1,9 милијарди кубних метара. Она води преговоре и о реверсу из Румуније. Међутим, главну наду у својој тежњи ка ослобађању од дугорочних уговора с „Газпромом“ Кијев полаже у Словачку, преко чије територије се транспортују основне количине плавог горива у Европу.

Истина, са Словачком су се одмах појавиле потешкоће. Њен уговор о транзиту руског гаса је сачињен тако да право својине на сировине и даље има „Газпром“ на целој територији земље, све до аустријског хаба у Баумгартену. Јасно је да Словаци нису желели да ступе у конфликт с Москвом, која реверс сматра незаконитом шемом на папиру. То је било у септембру. А крајем новембра, практично уочи гласања у Ради о придруживању ЕУ представник Европске комисије за енергетику Марлен Холцнер коју су охрабрила европска стремљења Украјинаца, саопштила је да су услови о словачкој испоруци реверсног гаса Украјини усаглашени и да ће споразум бити потписан у најскорије време. Међутим, 4. децембра украјинска страна није дошла на потписивање „Меморандума о заједничким намерама“ са словачким оператером. Одмах затим премијер Роберт Фицо је саопштио сензацију – Словачка неће испоручивати реверсни гас Украјини, јер украјински премијер Азаров сматра да не постоји потреба за тим. Међутим, буквално неколико дана касније министар за енергетику и индустрију угља Украјине Едуарт Ставицки је изјавио да ће уговорне стране идуће недеље потписати споразум о испоруци гаса из Словачке.

Порт-парол словачке гасне компаније „Eurostream“ Вахрам Чугурјан је саопштио за „Глас Русије“ да ли ће у Украјину доћи „јефтини“ руски гас из Словачке,

- Заиста, „Eustream“ је завршио преговоре с украјинским партнерима и Европском комисијом о садржају „Меморандума о заједничким намерама“. Сад очекујемо објашњења украјинске стране у вези с низом организационих питања и временом потписивања документа. Не можемо да конкретизујемо садржај меморандума, јер још није потписан. Кад се то деси, биће покренута процедура „отвореног потписивања“ како би могло да се дефинише стварно интересовање тржишта. А тек онда ће се, имајући у виду све договоре, поставити питање изградње цевовода.

„Меморандум о намерама“ ни из далека није споразум о испорукама. Међутим, сачињен је само захваљујући одрицању од виртуелног реверса кад на граници уговорне стране врше међусобна пребијања, односно, Украјина би једноставно на својој територији оставила одређену количину гаса. А за физички реверс је потребан прави цевовод од украјинско-словачке границе. Дужина такве гране не би била велика. Међутим, изградња ће, по проценама стручњака, трајати око две године. А још треба наћи средства за пројекат и обезбедити гаранције да ће цевовод примати одређене капацитете. Чини се да словачки оператер гаса ни из далека није убеђен у остваривост читавог овог подухвата. А ако се Кијев договори с Москвом о ценама гаса украјинско-словачки меморандум ће остати само мртво слово на папиру. Зашто онда Братислава наставља ове преговоре о реверсу? Зато што је Европска унија врло заинтересована за преговарачки процес и врши притисак на Словачку. Обећавајући Украјини јефтин гас она ставља на знање да врата у Велику Европу за њу остају отворена.

Гајане Ханова,