Алкохол: Велика корист у малој дози

14-12-2013 10:36:22 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Људи који редовно употребљавају алкохол живе дуже од оних који га уопште не уживају. Они који пију имају јаче нерве, еластичније крвне судове и веселији живот. До ових закључака су на основу 20-годишњег експеримента дошли амерички научници. Ово потврђује мишљење да је корисно употребљавати, али не и злоупотребљавати алкохолна пића.

Љубитељи алкохола живе дуже од оних који су га се у потпуности одрекли. Ови закључци научника с Тексашког универзитета у Остину објављени су у часопису „Алкохолизам: клиничка и експериментална истраживања“ (Alcoholism: Clinical and Experimental Research). Стручњаци су 20 година посматрали групу од 1.824 добровољца у узрасту од 55 до 65 година. За то време је умрло 69% учесника у експерименту који нису пили, док су се редови оних који су пили у великим количинама проредили за 60%, а оних који умерено пију, и у које спадају људи који уживају до три порције алкохолних напитака дневно – за 41%.

Научници из САД нису први који су доказали корисна својства редовне употребе алкохола, истиче главни уредник портала „Алкохол.Ру“ Михаил Смирнов.

- У Француској постоји читав смер у медицини, и то прилично стар, који се назива енотерапија. То је лечење вином. Прилично је ефикасно, лекари га тамо признају. Заиста, одавно је познато да се између осталог, у црним винима садржи рубидијум који по закону хемијске замене из организма избацује стронцијум. Све је то проучено.

Осим тога, алкохолна пића нису алкохол у чистом облику, већ разне природне материје које су у њему растворене. Човек може да води трезвен живот, а да се не одрекне неколико капи ликера од белих глогиња. Жестока пића која садрже танин помажу у превентиви поремећаја желуца и тракта за варење, пића која садрже мед и цимет одлично загревају човека у току хладних дана. У различитим болестима алкохол је одличан лек, истиче директор Центра за истраживања федералног и регионалног тржишта алкохола Русије Вадим Дробиз.

- Несумњиво је да је у случају болести срца и крвних судова ограничена употреба алкохола пожељна. Пошто то смањује ниво холестерола и чисти крвне судове. Осим тога, алкохол је изузетно важан антидепресант. Човек који ублажава стрес умереном употребом алкохола живи дуже од онога који никад не пије. Наравно, стрес се може ублажити и неким спортским активностима. Међутим, шта ће донети већу штету – 40 грама вотке или крос од 5 километара с великим физичким оптерећењем у периоду психоемоционалног оптерећења, тешко је рећи.

Ипак, многи доктори више воле да прећуте корист коју доноси алкохол. Не зато што не верују у њу. Пре ће бити да немају поверења у своје пацијенте – плаше се да ће лековите мале дозе прерасти у велике, које доводе до пијанства. И зато их плаше да је алкохол скоро отров. Уосталом, чак и да је тако, овај отров се добро апсорбује. Јер, одређене дозе хемијског једињења С2 Н5 ОН – етанола – људски организам и сам производи.

Наталија Коваљенко,