Јединствени енергетски ток Централне и Јужне Азије

15-12-2013 10:59:58 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/d_proffer/cc-by/ vostok.rs |


У пројекту формирања јединственог енергетског система Централне и Јужне Азије појавио се још један инвеститор. САД су изјавиле спремност да уложе у CASA-1000 15 милиона долара. Ипак у оквиру општих инвестиција – од једне до две милијарде – сума није значајна.

Први пут о пројекту CASA-1000 почело је да се говори 2007. године. Идеја се састоји у томе да се помогне у развоју Авганистана и Пакистана. Обе земље сада осећају жестоки дефицит струје. И када се појави јединствено енергетско тржиште Централне и Јужне Азије, Кабул и Исламабад ће добити додатне мегавате. А Авганистан уз то и бонус за транзит. О плусевима пројекта размишља старији експерт Института за енергетику и финансије Сергеј Кондратјев.

- Такво обједињавање ће допринети да у перспективи, као прво, буде потребно мање генерирајућих капацитета, зато што ће мање бити потребно да се граде централе за стварање резерви у случају разних непредвиђених ситуација. Осим тога, проејкат ће омогућити да се оптимализују трошкови за струју, а потрошачи ових земаља ће добити поуздано снабдевање.

CASA-1000 предвиђа поставке електричне енергије по високоволтним електричним водовима укупне дужине преко 1000 километара. Таџикистан и Киргизија ће у летњем периоду делити вишкове у року од 15 година. Техничко образложење пројекта је спремно и чак су израчунати прорачуни његовог дејства на екологију региона. Већ је одређен круг инвеститора. Први су изјавили жељу да финансирају пројекат Светска банка и Исламска развојна банка. Пре три године њима се придружила Русија. Она је спремна да издвоји пола милијарде долара. Земља је посебно заинтересован за овај пројекат, објашњава аналитичар информационо-аналитичке агенције Инвесткафе Јекатерина Шишко.

- На територији Таџикистана налази се Сангтудинска хидроцентрала 1. То је централа чијих 80% припада ФСК-ЕУ и Интер-РАО. Струја из ове централе се извози у друге земље, руска страна се нада у политички интерес. Авганистан и Пакистан су за Русију стратешки важне земље. Могућ је у перспективи продор ка Индији. Тамо Русија има прилично занимљиве енергетске пројекте.

Уз сву привлачност не може се рећи да припрема за пројекат CASA-1000 тече без проблема. Киргиска страна је доста сумњичава. Као прво, Бишкек има тешкоће са финанисрањем, недостаје 55 милиона долара. Као друго, Киргизија је изјавила да њој самој може да недостаје електрична енергија, да не говоримо о продаји у иностранство. Против тог пројекта се залаже и Узбекистан, сматрајући га неефикасним. Према оценама Ташкента, CASA-1000 може да наруши баланс већ постојећих енергетских ситема региона, због чега могу да се појаве озбиљне хаварије. Постоји још један озбиљан проблем, упозорава старији експерт Института за енергетику и финансије Сергеј Кондрајтев:

- Један од најважнијих је питање осигурања безбедности иградње и експлоатације. У правом смислу те речи. Зато што и у Авганистану, и у Таџикистану и у Пакистану ситауција није превише мирна.

Ипак учесници пројекта се надају да ће јединствено енергетско тржиште Централне и Јужне Азије бити формирано. Већ су објављени тендери за изградњу станице за трансформацију струје високог напона у Авганистану, Пакистану и Таџикистану. Покретање пројекта CASA-1000 планирано је за средину наредне године. Предаја под кључ 2017. године.

Олег Обухов,