Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Сочи-2014: правила саобраћаја

Сочи-2014: правила саобраћаја

15-12-2013 12:17:10 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


По олимпијском Сочију најудобније ће бити кретати се јавним саобраћајем. На услузи навијачима је мноштво аутобуса и возова. А сопственим колима у престоницу зимских Игра боље да се не долази. Од 7. јануара до 21. марта улазак било ког неолимпијског саобраћајног средства на територију блиску обалском и планинском кластеру биће ограничен.

Главно превозно средство Олимпијаде биће возови и електрични возови. Управо железницом која води дуж обала Црног мора за свега пола сата може да се стигне из центра града до обалског кластера. Пут до Красне Пољане траје сат и по. Нови пут који вијуга око планина, а корз неке пролази, био је изграђен специјално за Олимпијаду. За власнике карата за такмичења на дан њиховог одржавања вожња ће бити бесплатна. За остале вожња у једну страну ће коштати око 20-30 центи. Али постоје и други начини да се стигне до свих спортских објеката, објаснио је представник градске владе Сочија Вјачеслав Бауер:

- Aко железнички саобраћај буде преоптерећен, навијач може да се вози аутобусом. Тако он долази до Олимпијског парка од центра Сочија и даље иде пешке до олимпијских објеката.

Фромално број аутобуса на путевима Сочија ће се смањити два пута. Али у ствари са улица ће просто нестати такозвани маршрутни таксији за 15-20 особа. Замениће их нови велики комфорни аутобуси, изјавио је директор главног транспортног предузећа Сочија Иљја Змихновски.

- У обавезном поретку ће постојати еркондишн, осигураћемо максимални број места. То је важно, пошто су наше маршруте прилично дуге. Треба имати могућност да се седећи пређе то растојање.

Захваљујући овој аутобуској реформи власти планирају да избаве град од гужви. Како би осигурали спортисте и госте од кашњења на такмичења, на појединим деоницама пута ће се појавити олимпијске траке. Оне су намењене за саобраћај потребан за живот града и одржавање Олимпијаде. Прекршиоци који заузму личним аутомобилом олимпијску траку платиће од 80 до 130 евра. Све ове мере омогућавају да се избегну изненадни проблеми на путу, уверен је генерални директор невладине организације Транспортан дирекција Олимпијских игара Андреј Жуков.

- Ствара се комплексни систем организације саобраћаја. У тај систем осим олимпијских трака и знакова улазе видеокамере, сеизмички предајници који дају податке о временским условима. У случају неких промена дирекција ће бити спремна да промени саобраћајне токове. Наши возачи ће такође бити спремни за ове ситуације.

Маршруте кретања јавног саобраћаја у Сочију доступне су већ сада на званичном сајту Олимпијаде. Може се унапред планирати кретање по граду и између олимпијских објеката. Многоборојне карте, схеме и редови вожње на свакој станици помоћи ће у оријентацији на лицу места. Моћи ће да се тражи помоћ и од волонтера који одлично знају град и све маршруте.

Александра Дибижева, Анастасија Першкина,