Посланица председника: здрави конзерватизам и јака одбрана

16-12-2013 10:54:54 | | Глас Русије, фото: «Вести.Ru»/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин је у годишњој Посланици током претходне недеље, посебно скренуо пажњу на социјална, економска и унутрашњеполитичка питања државе. Тема моралног здравља друштва и улоге Русије у савременом свету имала је посебно емотивни карактер.

Иступајући пред парламентом на Дан уставности 12.децембра, кад се навршило 20 година од момента усвајања садашњег Устава, председник је приметио да су одредбе устава којима се дефинишу права и слободе грађана непроменљиве, иако су могуће а понекад и неопходне минималне промене Устава у другим поглављима, које су последице примене права у свакодневном животу.

Владимир Путин претпоставља да је светски развој све више контрадикторан и у оваквим условима нараста историјска одговорност Русије као државе, која не претендује на хегемонију и не покушава било кога да учи животу, а ослања се само на своје вредности:

- Стремићемо да будемо лидери, штитећи међународно право, освајајући ново уважавање националног интереса, самосталности и самобитности народа.И то је апсолутно објективно и разумљиво за државу као што је Русија са њеном великом историјом и културом и многовековним искуством толеранције- не само као празног појма, већ заједничког живота многих народа у оквирима јединствене државе.

По оцени руског председника, данас се у многим државама врши ревизија моралних норми и губе се националне традиције и различитости култура:

- Од друштва сада траже не само заједничко признавање права и слободу савести сваког човека, политичких ставова и приватности, већ и обавезно признавање еквиваленције, добра и зла, у смислу супротстављених концепата . А ми знамо да у свету све више и више људи подржава наш став о одбрани традиционалних вредности : вредности традиционалне породице, људског живота, укључујући и верског живота, вредностима хуманизма и разноврсности света . Наравно, ово је конзервативна позиција . Но, говорећи језиком Николаја Берђајева,значење конзервативизма није да спречава кретање напред и навише, већ да омета кретање уназад, ка хаотичној тами .

Последњих година, подвукао је Владимир Путин, било је покушаја наметања такозваног модела прогресивнијег развоја. Али, то се заправо увек завршавало регресом и варварством уз много крви. Упоредо са тим, ситуација у Сирији, а сада већ и око Ирана, показује да се сваки међународни проблем мора решавати искључиво политичким средствима не прибегавајући насилним акцијама, које немају перспективу, уверен је председник Русије.

Истовремено, Русија је у пуној мери спремна на заједнички рад са свим партнерима у интересима обезбеђивања опште безбедности. У Посланици председника, такође је био приметан акценат на ову тему. Према речима Владимира Путина, Москва одлично разуме да се амерички систем ПРО само назива одбрамбеним, обзиром да је он заправо део стратешког офанзивног потенцијала. А све разраде и реализација такозване концепције „инстант разоружавајућег глобалног удара“ може имати крајње негативне последице за регионалну и глобалну стабилност.

Нико не би требало да гаји илузије у вези са могућностима да освоји војну надмоћ над Русијом, подвукао је председник. Русија ће одговорити на све ове изазове: и политичке и технолошке. Војна доктрина државе и перспективни обрасци наоружавања ће безусловно омогућити безбедност руске државе.

Никита Сорокин,