Сарин у Сирији пет пута применио не зна се ко

17-12-2013 10:33:25 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Експерти УН објавили су закључке реферата о примени оружја за маосвно уништавање у Сирији. Проучивши постојеће догазе, они су утврдили да су отровне супстанце у последњих годину дана тамо употребљене најмање пет пута. Истина, при томе експерти нису били овлашћени да утврде ко је управо од сукобљених страна употребио хемијски арсенал.

Реферат који су припремили међународни експерти био је објављен на сајту Управе за питања разоружања УН. У њему се говори да су стручњаци проучили 7 саоптшења о употреби хемијског оружја у Сирији у време до марта до августа 2013. године. У пет случајева заиста су били пронађени докази примене отровне супстанце сарин. При томе аутори реферата нису покушавали да утврде која је од конфронтираних страна – владине трупе или опозиција – користила оружје за масовно уништавање. Такав задатак није им био постављен не зато што је компликован, већ из политичких рзалога, уверен је главни уредник листа Војно-индустријски курир Михал Ходарјонок:

- Са прилично великим степеном вероватноће може се одредити ко управо и у којој конкретној ситуацији применио је хемијско оружје. То се може схватити када се погледа који арсенал је на располагању Башара Асада. Ако је код њега хемијско оружје углавном у главама млазних система за рафалну паљбу, у артиљеријским гранатама и авионским бомбама, полазећи од тога лако се може схватити да ли је Асад применио хемијско оружје или није. Али, ако се сетимо римског правила Коме је то корисно?, може се говорити о томе да у тој ситуацији повољније би било опозицији да употреби хемијско оружје. Они сада губе и мешање других држава у конфликт би им било од користи.

Међутим у последње време однос земаља Запада према дешавањима у Сирији приметно је промењен. Ако су раније САД и неке земље ЕУ у целини иступале на страни опозиције, сада то више није тако. Москва је више пута скретала пажњу страних партнера на то да прву виолину у табору Асадових противника играју не присталице грађанских права и демократије, већ различити радикални исламисти. Сада изгледа да су то схватили и на Западу. Доказ је недавно одбијање САД и Велике Британије да испоруче устаницима нелетачку војну технику. Повод за то је било заузимање оружаних складишта умерене групације Сиријска ослободилачка армија од стране радикала из Исламског фронта. Ситуацију коментарише екпсерт ПИР-Центра Александар Чеков:

- У последње време унутар саме сиријске опозиције почињу да се дешавају конфликти. Тачније тамо радикални елементи, исламисти, ратују са умереним делом сиријске опозиције. Зато на Западу више не говоре о некаквом јединству међу устаницима, не супротстављају Асада и сиријску опозицију. Уместо тога, говорећи о побуњеницима, називају конкретно одређене групације. Као друго, западне земље су свесне да фактички она помоћ коју пружају сиријској опозицији доспева у руке исламиста. Постепено Запад постаје свестан да наставком финансирања Асадових противника јача не умерене опозиционе елементе, већ радикалне. А то с асвоје стране доводи до још већег продубљавања конфликта.

Треба додати да став Москве о сиријском питању наилази на све више разумевања код других држава. Са једне стране данас већ мало ко оспорава тезу о томе да конфликт у Сирији нема ништа заједничко са борбом за демократију. Са друге, одлучност и доследност дејстава руских дипломата натерали су чак патроне Асадових противника – монархије Персијског залива – да говоре о деловању Москве са поштовањем. Тако је недавно наследни принц Бахрејна шеик Салман бен Хамид ал Халифа изјавио да, постигавши одлагање америчког напада на Сирију, Руси су доказали да су поуздани пријатељи. При отме шеик се крајње презриво одазвао о политици Вашингтона у погледу Блиског Истока, подвукавши да је он потпуно лишена дугорочног планирања.

Артем Кобзев,