Налазите се на страници > Почетна > Политика > Кијев на раскршћу

Кијев на раскршћу

17-12-2013 10:36:35 | | Глас Русије, фото: «Голос Столицы»/ vostok.rs |


Данас ће украјинска влада размотрити са посланицима владајуће странке ситуацију у земљи. Митинзи у центру града се настављају: опозиција и даље инсистира на оставци владе и захтева увођење мораторијума на ступање Украјине у Царински савез. ЕУ са своје стране обуставио је припрему споразума са Украјином и спрема се да размотри ово питање на самиту у Бриселу 19-20. децембра.

Данас ће влада Украјине размотрити буџет за наредну годину и економску и политичку ситуацију у земљи. Према мишљењу експерата, никакве конкретне резултате од овог саветовања не треба очекивати. Сада је главни циљ власти да се изради јединствена политика у овим сложеним условима. Јер владајућа странка мора да се бори не само против опозиције на Мајдану, већ и против унутрањших противречности, сматра генерални директор Савета за националну стратегију Валериј Хомјаков.

- Почетком децембра део посланика из Партије региона изјавио је да иступа из фракције. Сада јединственог тима нема. И раније га није било, али сада се раскол само продубљује. Ако се то деси, очигледно је да ћемо видети брз и не сасвим контролисан од стране Јануковича процес распада читаве структуре власти. Може да се деси раскол и у безбедносним стрктурама.

У међувремену европски комсера Штефан Фјуле је изјавио на Интернету да је рад на споразуму са Украјином обустављен. То се може разматрати као покушај да се притисну украјинске власти и да се убрза доношење одлуке о асоцијацији са ЕУ, истиче потпредседник Центра за моделовање стратешког развоја Григориј Трофимчук.

- Изјаве неких представника ЕУ о томе да тобоже ЕУ обуставља процес потписивања споразума нису коначне – то је тест, сондирање ситауције, званичних изјава од стране Брисела нема. Задатак је да се опипа ситауција и да се прилагоди формату повољном за ЕУ. ЕУ се понаша све оштрије сваког дана.

Ситуација у Украјини ће бити размотрена на бриселском самиту 19-20. децембра. То је сасвим јасан сигнал Кијеву: све што је Европа могла да понуди Украјини она је већ понудила, и никакве додатне повластице не треба очекивати, сматра Григориј Трофимчук.

- Једини циљ саветовања у ЕУ поводом ситуације у Украјини је слање одређених сигнала за званични Кијев да је ЕУ спремна да потпише споразум о асоцијацији, али без неких додатних повластица. ЕУ неће одсећи путеве, то она и хоће да каже Кијеву. Руководиоци ЕУ схватају да ситуација може да скрене у било коју страну, зато се врло опрезно крећу у том правцу.

И САД покушавају да изврше притисак на званични Кијев. Амерички политичари се редовно појављују на Мајдану и састају са опозицијом. У недељу пред демонстрантима су иступили сенатори Џон Мекејн и Кристофер Мерфи. Затим су се они састали са Виктором Јануковичем. Амерички политичари су припретили Кијеву санкцијама, ако власти буду примењивале силу против демонстраната. Председник Украјине их је уверио да митинге неће растеривати, а земља ће наставити курс евроинтеграције. Украјинска влада започиње трилатералне преговоре са Европом и Русијом поводом свог система за транспорт гаса. А 17. децембра, на заседању украјинско-руске Међудржавне комисије у Москви власти Украјине се надају да ће се договорити са Русијом о смањењу цене гаса. Кремљ не искључује да у скорије време може бити донета одлука да се Украјини да кредит.

Марија Баљабина,