Људима који хрчу потребни су антиоксиданти

17-12-2013 11:05:49 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Nick Wilkes/cc-by-nc-sa 3.0/ |


Руски научници утврдили су да хркање за време сна изазива код човека озбиљан оксидациони стрес који прети патолошким променама у организму. Хркање води ка недостатку кисеоника, што провоцира разарање липида који узале у састав свих живих ћелија. На крају то је опасност од одумирања за саме ћелије. Пацијенти који хрчу треба да примају антиоксиданте, убеђени су сомнолози.

Хркање је знак дисајних сметњи због сужења дисајних путева. Његова последица је дефицит кисеоника који се ујутру претвара у хипертонију, главобољу и погоршан рад мозга. Ништа мање није опасна ни друга последица хркања, доказали су научници Сибирског одељења Руске академије медицинских наука (РАМН). Стручњаци Икрутског сомнолошког Научног центра за проблеме здравља породице РАМН су утврдили да оксидација липида код пацијената који хрчу протиче толико интензивно да су њима потребни антиоксиданти.

Липиди су супстанце из реда масти, неодвојиви део ћелије, енергетска резерва организма. Липиди утичу на порозност ћелија и активност фермената, учествују у преносу нервних импулса, у контракцији мишића и имуним процесима.

Стручњаци из Иркутског сомнолошког центра су спровели експеримент уз учешће 50 мушкараца доровољаца од 46 до 55 година. Од њих 37 особа је патило од дисајних сметњи за време сна. Научници су одредили садржај продуката одсидованих липида у крви учесника експеримента.

Активне форме кисеоника су обавезне компоненте дисања. Оне су присутне у сваком организму, исто као и антиоксиданти. Али у случају оксидационог стреса баланс је нарушен у корист активних форми кисеоника. Управо такву ситуацију су открили истраживачи у групи мушкараца са суженим дисајним путевима.

На тај начин пацијенти који хрчу за време сна пате од оксидационог стреса који изазива оштећење ћелија, значи и патолошке промене у организму. Резултати истраживања су показали да у сто одсто мушкараца на сметњама у дисању за време сна присутна је кардиоваскуларна патологија и артеросклеротичке промене крвних судова – каже шеф сомнолошког центра, професор Ирина Мадејева. Како би се избегле жалосне последице, хркање треба лечити. Терапија треба да подрзаумева антиоксиданте који сузбијају оксидацију липида.

Сада научници утврђују да ли жене у климаксу осећају оксидациони стрес пошто пате од нарушеног сна. После тога истраживачи ће одредити полне разлике метаболичких сметњи приликом нарушеног сна.

Олга Соболевска,