Нефритски зец – симбол Кине на Месецу

17-12-2013 11:13:38 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Кина је извршила нов технолошки пробој у космосу. Њен програм истраживања Месеца за сада нема војну компоненту, али успех у цивилном истраживању космоса има „довструко дно“. Тако су руски експерти у интервјуу за Глас Русије прокоментарисали почетак проучавања површине Месеца кинеским месецоходом Нефритски зец.

У ноћи између 14. и 15. децембра месецоход је успешно сишао са транспортне палтформе модула за спутање Чане-3. „Зечеве“ фотокамере су снимиле прве метре кретања и ове слике послале на Земљу.

То је истакнуто достигнуће кинеске космонаутике, сматра експерт Института за Далеки Исток Александар Ларин:

- Низ стручњака у свету сматра да је Кина у стању само да копира туђе технологије, да код себе само склапа. А за сопствену научно-техничку делатност она није способна. Кинези су доказали да то није тако. Можемо очекивати да ће убудуће Кина заиста реализовати сан – она ће бити не само једна од најјачих економија у свету, већ ће и постати лидер технолошког прогреса.

У освајању Месеца СССР и САД су се такмичили између себе. Данас Кина тежи да личи на обе ове космичке силе. Ово је изјавио за Глас Русије експерт ИМЕМО РАН Александар Салицки:

- Некима се чини да у томе нема ништа ново – месечеви пејзажи су браздали совјетски и амерички космички уређаји. Али са друге стране 1976. године, када је на Месецу радио совјетски Месецоход-2, тамо ништа слично није било. Прошло је скоро 40 година и Кинези су то урадили. Урадили на технологијама које су сами направили. Они су свима показали да су у стању да раде оно што се раније чинило монополом СССР и САД. Осим тога, они имају врло добро постављену пропаганду космичких успеха. А за то су потребни конкретни примери. Освајање Месеца, приче о томе како ради Нефритски зец, стимулишу пробоје на Земљи према најразличитијим сферама.

Искрцавање на Месец провоцирало је публикације у западним медијима о томе да Кина намерава да тамо направи војну базу. Директор Центра за друштвено-политичка истраживања Владимир Јевсејев сматра до измишљотинама. Упоредо са тим он сматра да сваки пробој Кине у космос има двоструку намену:

- Месец је перспектива. Кина обично ради на перспективу. За сада не видим тамо војни циљ. Али развој космичких технологија увек доводи до развоја бејевих балистичких ракета. Увек бих имао у виду друго дно у космичким успесима Кине.

На развој космичких програма Кину стимулише њено глобално супартништво са САД, сматра Владимир Јевсејев.

- Кина је сада способнија за супротстављање САД у космосу, или се вероватно за то озбиљно спрема. Она зна да ако се армија САД лиши подршке из космоса, у том случају нестаје њена основна предност. Реч је о блокирању канала везе, система за навођење. Кина се припрема за то прилично упорно и вероватно се такви системи стварају да се ликвидира овај приоритет САД.

Истраживачки програм Нефритски зец планиран је за три месеца. експерти га разматрају као генијалну припрему за искрцавање на Месец 2017. године вишекратног космичког уређаја са узорцима тла и других месечевих материјала.

Наталија Кашо,