Самит РФ-ЕУ: биће вруће

21-12-2013 12:23:37 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


На самиту Русија-ЕУ, који ће бити одржан крајем јануара 2014. године у Бриселу, биће објављено да почиње рад на споразуму о краткоричним безвизним путовањима за грађане Русије и земље ЕУ. Ово је изјавио шеф руске допломатије Сергеј Лавров у Бриселу после састанка са министрима иностраних послова 28 земаља ЕУ.

Русија и ЕУ договориле су се да почетком наредне године започну рад на споразуму о краткорочним безвизним путовањима за грађане Русије и ЕУ, које су чланице Шенген зоне. Преговори се воде већ више од 8 година. Како каже Лавров, Русија је већ предала Европској комисији свој реферат о испуњесу заједничких корака у оквиру рада на упрошћавању визног режима и сада очекује да ће ускоро то учинити и Брисел.

- Последњих година процес је стекао конкретни садржај, усаглашен је списак заједничких корака које ми и наши европски партнери треба да предузмемо како бисмо осигурали безбедност путних докумената и јасну контролу на границама, и да учинимо све да наши грађани могу мирно и безбедно да путују једни ко других. Сада је лопта на страни ЕУ.

Ситуација у Украјини, мада и није фигурирала на дневном реду заседања, због значаја за стране ипак је била разматрана. Према речима шефа европске дипломатије Кетрин Ештон, догађаји у Украјини неће утицати на односе ЕУ са Русијом. А министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров са своје стране је изјавио да је неопходно одржати трилатерални састанак, пошто Украјина није само највећи економски партнер Русије, већ и исти такав партнер ЕУ.

- Биће само логично пре него што се предлаже, понекад прилично упорно, нека схема даље сарадње Украјине са ЕУ, да се седне и погледа које економске последице овакве схеме могу да имају за све учеснике процеса.

Лавров је позвао ЕУ да не таји рад на споразуму са најближим партнерима Русије из ЗНД. Москва жели да њени интреси као највећег партнера низа земаља чланица иницијативе ЕУ Источно партнерство такође буду узети у обзир у тим споразумима. Како је подвукао шеф руске дипломатије, Москва није извршила економски притисак на Украјину како не би потписивала споразум о придруживању ЕУ.

- Поштено смо упозорили, никога нисмо уцењивали: у споразуму о зони слободне трговине земаља ЗНД постоји ограда да када за неку економску грану земље-потпсинице настаје ситауција која ствара ризике по неку грану привреде, онда држава има право да прекине олакшице. Није реч о неким санкцијама.

Међутим Русија и ЕУ имају и друга питања међународног дневног реда која је такође потребно размотрити на предстојећем самиту Русија-ЕУ почетком године. Између осталог, Русија, како је изјавио Лавров, спремна је да обезбедни бродове ратне морнарице за праћење бродова са отровним супстанцама из Сирије. После састанка шеф руске дипломатије се изјаснио и за безсуловно испуњавање женевских договора о иранском нуклеарном проблему. Он је објаснио да је неопходно одредити састав делегације сиријске опозиције на конференцији Женева-2 како се ова манифестација не би претворила у профанацију.

- Не желимо профанацију преговора. Не желимо да људи који седе преко пута владе, затим не могу да одговарају за своје речи. Зато сада наступа критична етапа.

Према речима Лаврова, главно питање је да амерички партнери и они који најчешће комуницирају са сиријском опозицијом, одговоре на питање шта она сада представља. Ко може да говори одговорно и ауторитетно у име опозиције, да се договара и решава оне задатке који су постављени пред свим странама у оквиру резолуције СБ УН 2118.

Александар Шишло,