Русија два пута 2013. спасла Кипар

21-12-2013 10:54:37 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Односи са Русијом имају за нас стратешки значај, подвукао је на састанку са новинарима у Москви амбасадор Републике Кипар Георгиос Касулидис. И уверио да његова влада чини све за повратак пољуљаног поверења руског бизниса.

Први успеси су руске инвестиције у висини од 400 милиона евра од куповине удела у једној од кипарских банака и великог хотелског комплекса од стране Руса последњих месеци. Амбасадор је са поносом истакао да његова земља излази из кризе. Економија острва је спојени суд са руским финансијама. Како су на Кипру примили курс на деофшоризацију руске економије о којем је говорио председник Путин у годишњем експозеу Федералном сабору? Кипар, као што се зна, био је на црном списку офшорова руског Министарства финансија. Како је истакао амбасадор Георгиос за Глас Русије:

- О томе је било много дезинформација. Од јануара 2013. године Кипар је искључен из црног списка руског министарства финансија и нема никакве жеље да се тамо враћа. Званични представници Русије уверили су ме да је Русија задовољна тиме како тече сарадња измђеу наших служби по свим питањима.

Дипломата је уверио да његова влада нема намеру да подиже стопу опорезивања. И цени напоре председника Путина које он улаже за благо своје земље. На Кипру ће пратити која дејства ће уследити због нових руских одлука, али уверени су да ће остати привлачни за пословне кругове.

Бујица питања се обрушила на кипарског амбасадора на тему важну за руске грађане – туризам. Он је дао сензационалну изјаву рекавши да ове године нико други (чак не тројка међународних кредитора!), већ руски туристи буквално су спасили економију острва. Без обзира на све страшне приче о кризи, они су одабрали за одмор управо Кипар. На основу резултата године туризам из Русије је скочио за четвртину и изнео 600 хиљда људи, наредне године очекује се прираштај до 800 хиљада. Наравно, помогао је и споразум између Русије и Кипра о отовреном небу. Али не само он...

Још напори руске дипломатије на регулисању ситауције у Сирији. Ми смо као нико захвални Русији. Да је дошло до војне интервенције и разбуктао се рат, читав туризам Кипра би крахирао и земља би се нашла у тешкој економској ситуацији, подвукао је амбасадор. А данас Кипар учествује у ликвидацији сиријског хемијског оружја. На острво су дошли дански и шведски бродови на које ће затим оно бити утоварено ради каснијег уништавања.

Неће лисе Кипар придружити Шенген зони? У наредне две године земља тамо не жури. А када се до деси нада се да ће између Русије и ЕУ већ бити склопљен споразум о безвизном режиму. Препорађајући економију Кипар рачуна на туризам. Он намерава да предлаже опоравак, ходочашће, планира чак да отвори казино и да развија зимске спортове. На питање да ли ће председник Кипра доћи на Олимпијаду у Сочију амбасадор је уверио да ће обавезно доћи. Мада су на Кипру проблеми са зимским спортовима, на олимпијади у Сочију биће два кипарска такмичара.

Гајане Ханова,