Сноуден неће стићи на бразилски карневал

21-12-2013 11:57:49 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Бразилске власти не журе са одобравањем политичког азила бившем сараднику АНБ Едварду Сноудену. Међутим, они би то просто требали да ураде, сматрају неки бразилски парламентарци.

Бразил, фактично, други пут отказује азил Сноудену. Пре него што је бивши сарадник америчких обавештајних служби ЦИА и АНБ, који је у јуну обелоданио свету о америчкој шпијунажи, нашао привремено уточиште у Русији, затражио је уточиште у неколико земаља. И скоро свуда, укључујући Бразил, добио је негативан одговор.

Ипак, Едвард Сноуден наставља да приказује завидну доследност и интегритет. Након што је почетком недеље високи функционер АНБ Ричард Леџет саопштио о могућности амнестије за Сноудена у замену за његово даље ћутање, бегунац је сутрадан објавио отворено писмо у бразилском листу "Фоља ди Сао Пауло". Истичући своје дивљење за негативну реакцију Бразила на америчку глобалну шпијунажу, Едвард Сноуден је изразио спремност да настави са открићима, ако му нека држава пружи стални статус дисидента. Међутим, званични Бразил, како саопштава локална штампа, не намерава да крије Сноудена.

Ако би одлука зависила од широке бразилске јавности и дела националног парламента, бивши агент АНБ би се већ сигурно сунчао на плажама Рио де Жанеира. "Писмо Сноудена бразилском народу, како га је он назвао, примили смо као веома позитивну иницијативу," - рекао је у интервјуу за "Глас Русије" Иван Валенте, шеф бразилске Партије социјализма и слободе и члан Представничког дома Националног конгреса Бразила. Иако Сноуден директно не тражи политички азил у писму, управо то се види из његовог садржаја, сматра политичар:

- Сноудена је већ прихватила једна земља, Русија. И у његовој позицији није лако отворено изјавити да би му било удобније да има склониште у другој земљи. Ипак, цео садржај и тон његовог писма говори да би он позитивно одговорио на добијање азила у Бразилу. То је дуг процес и такве ствари се одједном не раде.

Према речима Валенте, захваљујући Сноудену, широм света је у току дискусија о проблему шпијунаже од стране Сједињених Држава у готово свим сферама - економској, социјалној, политичкој, правној. Сам факт шпијунаже је манифестација агресије, а прислушкивани су били председница Бразила Дилме Русеф и чланова бразилске владе. За тако нешто, САД би требале бити спремне да плате одређену „политичку цену", као што је пружање политичког азила Сноудену, мишљења је Иван Валенте:

- Од стране конзервативних кругова, дела друштва, и посебно штампе, влади предстоји велики притисак. Али, с друге стране, пред лицем шпијунаже и те агресије, коју она представља, јавно мњење би видело логичан одговор, у својству одобравања азила. Избор је на влади. По мом мишљењу, она је до сада деловала стидљиво и није била спремна на такав потез, мада, не само да може, већ и мора да обезбеди Сноудену азил.

Бразилски парламент би лако могао да преузме улогу посредника у процесу одобравања политичког азила Едварду Сноудену, сматра Иван Валенте. Према његовим речима, почетак овог процеса би требала да буде, на пример, видео конференције бразилских парламентараца и Едварда Сноудена. Штавише, с обзиром на обим америчке шпијунаже и географију оштећених држава, Иван Валенте намерава да инсистира на томе да се овакав видео мост организује уз учешће представника Европског парламента.

Што се тиче Едварда Сноудена, он је мудро кренуо у нову потрагу за сталним политичким азилом - јер је у Русији добио само привремено склониште, на годину дана. Можда ће се нека земља у Јужној Америци ипак усудити да прими бившег обавештајца, али то се тако брзо неће догодити. У сваком случају, на бразилски карневал у Рију, који почиње крајем фебруара, Сноуден неће стићи.

Никита Сорокин,