Лавров: Сви документи о Катињу више нису тајни

21-12-2013 01:25:12 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Крхотине авиона пољског председника Качињског који је доживео несрећу код Смоленска, биће предати Варшави у априлу 2014. године. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров ово је саопштио након преговора са шефом пољске дипломатије Радославом Сикорским. Осим билатералне сарадње министри су размотрили једну од најактуелнијих тема – „украјинско питање“.

Пред новинаре су шефови спољних надлешатава Русије и Пољске изашли са широким осмехом. Билатерална сарадња се активно развија. Шеф пољске дипломатије је навео упечатљиве цифре о робној размени земаља која је само у току прошле године порасла за 13%. На крају преговора потписана је заједничка изјава „Програм-2020 у руско-пољским односима“ који може још више да учврсти сарадњу држава. А 2015. године, која је проглашена за годину размене Русије и Пољске за учеснике у манифестацијама биће поједностављено издавање виза. Сергеј Лавров је изјавио да је визни режим уопште одавно требало укинути, као што је то учињено између Калињинградске области и северних војводина Пољске пре годину и по дана.

Сергеј Лавров је такође саопштио да је Варшава изашла Москви у сусрет и да је спремна да размотри нацрт уређења војних гробаља из времена Првог светског и Совјетско-пољског рата из 1920. године на територији Пољске.

- Наши мотиви су очигледни, полазимо од тога да је историја Руске државе непрекидна. И желимо да се одужимо, макар то било и касније него што бисмо желели, свима онима који су у различито време пали на бојном пољу за своју земљу. Чини ми се да ће овакви пројекти овековечивања сећања на погинуле бити веома важни за васпитавање будуће генерације у духу међусобне толеранције и разумевања, у духу пријатељства, као што и треба да буде међу добрим суседима.

Одговарајући на питања представника пољских медија о томе кад ће Пољска добити документа о Катињу и крхотине авиона председника Качињског који је пао код Смоленска, Сергеј Лавров је одговорио да ће све што је остало од авиона бити враћено Варшави. То ће бити учињено одмах по завршетку истраге – у априлу идуће године. Истрага се води врло брижљиво. Шеф руске дипломатије није заобишао ни катињско питање.

- Сва документа о Катињу која су потребна да би се утврдила истина нису тајна. Изузетак чине само она документа која потпадају под закон који постоји у многим земљама, закон о заштити личних података.

Кад је ствар дошла до „украјинског питања“ министри су разменили „љубазности“. Сикорски је изјавио да ништа не може да омете Украјину да потпише споразум о придруживању. Сергеј Лавров је са своје стране истакао да Русија поштује сваку одлуку Украјине као суверене државе. Министар је додао да би Украјинцима било лакше да регулишу све противречности у земљи кад би европски политичари престали да долазе на Мајдан. Притисак који Брисел на тај начин врши на Кијев Сергеј Лавров је назвао диктатом.

- Украјина је наш најближи сусед. Братски народ, и ми се, наравно, залажемо за то да остане стабилна у оквирима устава и да сами Украјинци, све странке, све политичке снаге могу да седну и да се договоре о томе како да превладају кризне моменте и како да поштују устав и законе Врховне раде. И да то чине сами, без мешање посетилаца који долазе без позива, што је само по себи непристојно.

Пољски новинари су покушали да сазнају кога је од политичара који су долазили на Трг независности имао у виду руски минстар, на шта се Сергеј Лавров само дипломатски осмехнуо.

Ксенија Мељникова,