Стручњаци о конференцији за новинаре Владимира Путина

21-12-2013 01:34:26 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Односи између Русије и Украјине, развој региона и предстојећа Олимпијада – ове и многе друге теме председник Русије Владимир Путин размотрио је с новинарима на деветој великој прес-конференцији. На оваквим сусретима увек се откривају најактуелнији проблеми и подвлаче се закључци о години на измаку.

Конференција за штампу почела је од једног од најактуелнијих политичких питања – односа између Русије и Украјине. Помоћ коју Москва пружа Кијеву Владимир Путин је објаснио жељом да се помогне братској земљи која се нашла у врло тешкој ситуацији. Тема број два на међународном политичком дневном реду била је ситуација у вези с Ираном и Сиријом, - истакао је председник Института за националну стратегију Михаил Ремизов.

- Занимљиво је да обе теме показују јаз између, с једне стране, очигледног захлађења односа између Русије и САД, али с друге стране, дубоког разумевања у вези с неким питањима, којег раније није било. Оно је достигнуто захваљујући променом позиција америчке стране, и Путин је то уредно истакао. Велико је питање да ли ће ова тенденција остати и после смене власти у америчкој Белој кући.

Владимир Путин је такође истакао да је без обзира на битан допринос Русије у решавању оштрих међународних проблема, главна ствар – рад с политичким партнерима.

Подједнако актуелно било је и разматрање социјално-економског стања у Русији, сматра проректор Руског економског универзитета „Плеханов“ и члан Друштвене коморе Сергеј Марков.

- Потврдио је да ће пензије расти, да ће бити великих пројеката. Посебно је истакао да не сматра праведном критику великих инфраструктурних пројеката, јер ови пројекти стварају добре услове за развој економије. Потврдио је да је наш приоритет развој науке и образовња – један од најважнијих путева ка развоју производње високих технологија.

Конференцији за штампу присуствовало је преко хиљаду новинара. За 4 сата Владимир Путин је одговорио на више од 50 питања. И ако је прво главна пажња била посвећена спољној политици и проблемима центра, у другој половини конференције за новинаре у први план су изашле тешкоће на које наилазе региони. Задатак организатора је да покажу да Русија није само Москва, уверен је Михаил Ремизов.

- Оно што брине журналистику главног града веома је далеко од провинције. Јако много људи то илуструје наглашавајући друге ствари везане за проблеме стамбено-комуналног сектора, медицинских услога и образовања.

Марија Баљабина,