У борби за власт опозиција заборавила на Тимошенко

21-12-2013 09:51:37 | | Глас Русије, фото: «Голос Столицы»/ vostok.rs |


Идеја евроинтеграције постала је делотворно оружје украјинске опозиције у борби против актуелне власти, кажу експерти. При томе и сама евроинтеграција и судбина Јулије Тимошенко и осали захтеви опозиције у Европи изгледа изгубили су своју актуелност. Остао је само један захтев – смена власти.

Оставка украјинске владе одавно је кључни захтев опозиције. Одустајање од потписивања Споразума о асоцијацији са ЕУ био је само повод за почетак нереда. А започевши борбу за свргавање актуалне власти, опозиција је већ заборавила и на европску интеграцију, и на политичке затворенике, и на лечење Јулије Тимошенко. Коментарише директор Института за земље ЗНД Константин Затулин.

- Људи који су се окупили на Мајдану, тачније њихови инспиратори, данас, како видимо, практично не иду на дијалог са властима. Они су се охрабрили, захтевајући оставку све власти у Украјини без изузетка, почев од председника, па до владе и Врховне раде. Реч је не више о протестним акцијама, а о очигледном покушају лаганог државног преврата.

Протестне акције у Кијеву су довеле Украјину у дубоку политичку кризу, сматра директор центра за примењена политичка истраживања Пента Владимир Фесенко.

- Криза у земљи се наставља. то није просто протестна актовност, и већ не само због питања европске интеграције. Данашња криза везана је за неповерење према актуалној власти, незадовољство изазвано између осталог неадекватном применом силе од стране власти 30. октобра, а затим покушајем растеривања Мајдана 11. децембра.

Украјински експерти сматрају да када не би било догађаја у ноћи између 29. и 30. новембра, било би нешто друго. Чим је Јанукович одбио да потписује Споразум, био је покренут механизам свргавања власти. Евроинтеграција и растеривање Евромајдана били су само окидачи, и протестна расположења се подгревају вештачки. Сличне акције у другим земљама нису изазвале такав одјек ни у самим земљама, ни у међународниј заједници, истиче Константин Затулин.

- Подсећам да сасвим недавно убијено је неколио особа за време растеривања демонстраната у Тбилисију у доба Сакашвилија. Још ближа нам је ситуација у Турској, која је у зони слободне трговине и асоцијације са ЕУ. За време догађаја у турским парковима неколико особа је погинуло. Нико тим поводом није приређивао ни Турској, ни Грузији, казнену лекцију, и ни један стејдепартмент тим поводом није тражио снакције.

Захтеви за санкцијама због растеривања Евромајдана, позиви на евроинтеграцију или особађање Јулије Тимошенко повукли су се за украјинску опозицију у други план. Њени лидери игноришу покушаје владе да регулишу ситауцију мирно и одбијају сваки дијалог. њихов главни захтев остаје смена власти.

Кира Калинина,