У Русији може да се појави аналог биткоина

21-12-2013 01:58:40 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/btckeychain/cc-by/ vostok.r |


У Русији може да се појави конкурент биткоину. То допушта председник Сбербанке Герман Греф. База за пројекат је електронски платежни систем Јандекс. Новац. За почетак нову виртуелну валуту ће проверити на атрактивност.

Популарност виртуелног новца расте. То је било повод за Сбербанку да почне да разрађује идеју формирања своје криптовалуте. Како ће се она називати и када ће изаћи на светлост дана, не зна се. Највећа руска банка само размишља о таквој могућности. Како сматра аналитичар центра за фондове Инфина Вероника Чекина:

- То је сада модерна тема, буквално дан пре Сбербанке Ј P Morgan је изјавио да планира да направи своју криптовалуту. Тачније, у принципу то је тренутно перспективна тема. Многи је разматрају. Али колико ће се то реално развијати, за сада је тешко рећи.

Предност виртуаеног новца Сбербанке или неке друге финансијске установе, по мишљењу експерата, у томе је што ће оне бити покренуте званично и по транспарентним схемама. Тачније уз дозволу монетарног регулатора, у датом случају Банке Русије. Перспективе развоја новог сегмента у Сбербанци је оценио председник Савета директора Асоцијације Електронски новац Виктор Достов:

- Сбербанка може да уради две ствари: прва је да може да спонзорише путшање новог сегмента, објави протокол. И друга: то што може да врши замену ове валуте за реалне рубље. Ако прва идеја делује романтично, друга – мењати вирутелну валуту за рубље – зашто да не. То је занимљиво тржиште, оно је тражено, и Сбербанка може на томе да заради.

Говорећи о идеји стварања биткоина, председник Сбербанке Герман Греф је истакао да за такве валуте неопходно је глобално регулисање. Добивши га, виртуелан новац ће бити заштићен од волатилности. Биткоин, на пример, за дан може да изгуби пола своје вредности. Није осигуран ни у случају крађе. Било је случајева када је преварантима полазило за руком да опустоше електронске новчанике у вредности на десетине милиона долара, прерачунато са биткоина. Осим тога, криптовалуте захваљујући анонимности могу такође да се користе за финансирање криминалне делатности. На то је недавно упозорила Европска банкарска управа. Регулатор је позвао потрошаче да узму у обзир све могуће ризике приликом коришћења биткоина. Експерти са своје стране сматрају да ако светске банке заједно реше све проблеме криптовалута, витуелни новац ће добити реалне шансе да преживи.

Олег Обухов,